Vrijwilligers Jasmijn Strootman en Eric Vreezen met de witharige Nash bij hun dierenambulancewagen.
Vrijwilligers Jasmijn Strootman en Eric Vreezen met de witharige Nash bij hun dierenambulancewagen. Hanny van Eerden

Avontuurlijk aan de slag bij dierenambulance

Dieren

MAARN-MAARSBERGEN Dieren kunnen zich doorgaans goed redden in de winter, volgens Eric Vreezen en Jasmijn Strootman van de Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o., waaronder ook Maarn en Maarsbergen ressorteren. Dat betekent echter geen vrijaf voor de vrijwilligers

Hanny van Eerden

Natuurlijk houdt het wild zijn winterslaap en hoeven Vreezen en Strootman en collega's momenteel geen half bevroren zwanen te redden uit wakken. ,,Buitenvolières blijken echter vaak niet bestand tegen stormwinden", zeggen zij. ,,Dat resulteert in weggevlogen kanaries. Ondanks meldingen van inwoners die ineens tropische vogels in hun tuin spotten, kunnen we hen lang niet allemaal levend terugbrengen. Bij stormen, zoals Ciara en Dennis en straks misschien Ellen, moeten volièrevogels eigenlijk naar een tijdelijk onderkomen binnenshuis. Slechts een enkeling, zoals de ontsnapte kaketoe die we laatst tevergeefs probeerden te vangen, keert zelfstandig terug naar de eigenaar."

DRONKEN VLEERMUIS Grappig was afgelopen winter de dronken vleermuis, die te veel snoepte uit een krat met lege flessen en drab van wijn en bier, volgens Strootman. ,,Binnen een dag vloog de vleermuis weer. We maakten ons geen zorgen; we zijn gewend aan laveloze dieren die rottend fruit innemen. Daarbij kan ook alcohol vrijkomen. Dan bellen mensen ons voor egels, die 'vreemd waggelen'."

'MELDINGENHAUSSE' Ook ontsnapte varkens en pony's veroorzaken veel werk. ,,Als het stroomdraad eraf is, of het hek van de wei niet goed is gesloten, gaan dieren al snel de weg op," zegt Strootman. ,,De 'meldingenhausse' voor katten is daarentegen lang niet altijd gerechtvaardigd. Niet iedere kat die buiten speelt, is weggelopen, al moeten we er wel eens één bevrijden uit een put. We hebben het soms moeilijk met deze toevloed. Aangezien we - via een rooster - 24/7 paraat zijn, krijgen we verreweg de meeste telefoontjes van alle dierenambulances in de wijde omtrek."

Blij zijn de vrijwilligers dan ook met hun tweede ambulance, die zij recentelijk in bruikleen kregen van de nationale Stichting DierenLot. Strootman: ,,Nu kunnen wij tijdens de afhandeling van de meldingen blijven tegemoetkomen aan de aanvragen voor spreekbeurten van scholieren, en markten en evenementen bezoeken. Zo leren veel donateurs ons kennen."

DE SNELWEG OP ,,Ook de politie en Rijkswaterstaat weten ons te vinden," zegt Vreezen. ,,Niet voor niets behaalden we onze papieren voor Incident Management (IM). Zo maakten vorige maand snelwegautomobilisten melding van een versufte, vleugellamme buizerd, waarvoor het verkeer steeds moest uitwijken. Het roofdier had vast een wegschietende veldmuis voor ogen, toen hij over de verkeersader scheerde en een auto raakte. Direct is volgens de regels een rijbaan afgezet en konden we het naar een donker hokje brengen in de vogelopvang in Soest. Vrijlating volgde nadat de buizerd weer goed reageerde op daglicht."

ZOEKGROEP Om meer vermiste honden sneller te kunnen verenigen met hun baasje ging de Stichting Dierenambulance recentelijk in zee met een lokale hondenzoekgroep. Daarvoor is een nieuwe naam bedacht: Hondenzoekteam Woudenberg e.o.

De stichting heeft 25 vrijwilligers en is op zoek naar nieuwe aanwas. Dierenliefhebbers die avontuurlijk aan de slag willen, van afwisseling houden en liefst in het bezit zijn van een rijbewijs BE zijn zeer welkom. De Dierenambulance is bereikbaar via 06-54928928.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 2 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 19 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ gisteren
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01