Afbeelding
ANP Foto

De ja/ja-sticker gaat er ondanks verzet toch komen

Politiek

HEUVELRUG Wie in de toekomst nog reclamedrukwerk wil ontvangen, moet een speciale ja/ja-sticker op de brievenbus plakken. Ondanks verzet van het college heeft de gemeenteraad dat donderdagavond met een grote meerderheid besloten. Als pleister op de wonde hoeft wethouder Hans Waaldijk (Open) geen haast te maken met de invoering.

Michiel Schaaij

Dat het college niet staat te juichen, was al eerder duidelijk. Waaldijk waarschuwde er donderdag nogmaals voor, dat de voorbereiding en de uitvoering van de nieuwe anti-drukwerkmaatregel geld en ambtelijke inzet gaat kosten. Bovendien heeft de VNG landelijke afspraken in voorbereiding. Het zou voordeliger zijn om even af te wachten en mee te liften met de landelijke regeling.

TEGENSTAND Tegenstand tegen de nieuwe sticker kwam ook van CDA-fractievoorzitter Peter Kranenburg. Hij nam het op voor verenigingen die het oud papier ophalen en daarmee hun clubkas aanvullen. Die zouden de dupe worden van de maatregel. ,,Bovendien: de folders worden gelezen en onze winkeliers halen er omzet uit", aldus Kranenburg. Hij verweet initiatiefnemer Karin Oyevaar (D66) dat zij niet al in een vroeg stadium contact met de Heuvelrugse ondernemers had gezocht.

OMZET Kranenburg voorspelde dat de invoering van de ja/ja-sticker plaatselijke ondernemers omzet gaat kosten. Maar de D66 fractieleider ontkende dat. Uit onderzoek in Amsterdam, dat de ja/ja-sticker al in 2018 invoerde, zou van omzetverlies helemaal niets zijn gebleken. Oyevaar vond de fracties van VVD, Open en ChristenUnie aan haar zijde. 

SIGNAAL Volgens CU-raadslid Dick Karssen willen de vier indieners van de motie een duurzaam signaal afgeven. Om de pijn bij het tegenstribbelende college enigszins te verzachten, werd de opdracht aan Waaldijk nog wel enigszins aangepast. De invoering van de ja/ja-sticker mag op het actielijstje van de behandelend ambtenaar. ,,Het hoeft zeker niet de eerste prioriteit te hebben", aldus Karssen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25