Afbeelding
Koen Suyk

Commotie over ongevraagd drukwerk

Politiek

HEUVELRUG Vier partijen in de gemeenteraad binden de strijd aan tegen de grote hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk, die inwoners wekelijks op de deurmat vinden. Die verspilling van papier en energie is slecht voor het milieu, vinden ze. Als het aan de D66, Open, VVD en ChristenUnie ligt, ontvangen alleen mensen die een sticker op hun brievenbus plakken straks nog reclamefolders en huis-aan-huis kranten. 

Michiel Schaaij

VERONTRUST Nu is het nog andersom en worden de brievenbussen zonder sticker jaarlijks gevuld met tientallen kilo's reclamefolders. Uit ondernemerskringen komen verontruste reacties op de anti-drukwerkmotie, die de vier partijen donderdagavond willen indienen. Zo richtten de eigenaren van twee drogisterij-filialen in Doorn en Driebergen zich afgelopen week met een protestbrief tot de Heuvelrugpolitiek. 

ONDERZOEK De protesterende drogisten vrezen omzetverlies als de nieuwe stickerregeling wordt ingevoerd. Eén van hen betitelt de maatregel als ,,een extra duw naar beneden". De belangenverenigingen van ondernemers laten ook van zich horen. Zij willen dat de gemeente eerst een onderzoek instelt. Samen met de ondernemers zou goed gekeken moeten worden naar de gevolgen van een gedeeltelijk verbod op ongeadresseerd reclamedrukwerk. 

INKOMSTEN De ondernemers zijn niet de enige tegenstanders, want ook voorzitter Frans van de Craats van de Doornse Oranjevereniging maakt zich zorgen over de toekomst van zijn organisatie. Het magazine dat de vereniging jaarlijks uitbrengt, is verantwoordelijk voor bijna de helft van de inkomsten. Als het blad niet meer huis-aan-huis bezorgd mag worden, plaatst dat de vereniging voor onoverkomelijke problemen.

UITZONDERING Voormalig ondernemersvoorman Paul Blom, nu inspreker namens de Partij voor de Dieren, ziet de anti-drukwerkmotie uit milieuoogpunt juist wél zitten. Voor de Doornse Oranjevereniging had hij een geruststellend voorstel. In Amsterdam zijn non-profit organisaties uitgezonderd van het verbod op ongericht drukwerk. Die regeling zou het dreigende financiële probleem voor de Oranjeverenigingen uit de wereld helpen.

MEERDERHEID Of het plan van D66, Open, VVD en ChristenUnie er op korte termijn door komt, is nog niet zeker. De vier fracties beschikken weliswaar over een meerderheid in de gemeenteraad, maar het college spartelt nog tegen. Wethouder Hans Waaldijk (Open) vindt dat de nieuwe regeling niet zomaar van bovenaf opgelegd zou moeten worden. Bovendien kost de invoering energie, tijd en geld. Het college wil eerst de landelijke, juridische ontwikkelingen afwachten. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52