Jaap van der Burg, oprichter van Museum Militaire Traditie is nog steeds als professional in de museum- en erfgoedwereld werkzaam.
Jaap van der Burg, oprichter van Museum Militaire Traditie is nog steeds als professional in de museum- en erfgoedwereld werkzaam. John de Vries

Vijftig jaar militaire traditie

25 september 2019 om 06:40 Historie

DRIEBERGEN Museum Militaire Traditie (MMT) in Driebergen bestaat dit jaar vijftig jaar. Een mijlpaal, vindt Jaap van der Burg (61). Hij is de oprichter van het museum. Het wel en wee van musea liggen hem al zijn hele leven na aan het hart.

John de Vries

Twintig jaar geleden richtte hij Helicon op, een bedrijf, dat zich bezighoudt met alles wat met beheer en behoud van erfgoed te maken heeft. ,,Onze medewerkers zijn nationaal en internationaal aan het werk in musea en erfgoedinstellingen", zegt hij. Het museale werk heeft hij bijna met de paplepel ingegoten gekregen. ,,Ik begon in 1969 met verzamelen van militaire voorwerpen. Ik maakte zelf maquettes en bouwde modellen. Elke verjaardag kreeg ik van mijn ouders historisch militair materiaal cadeau als aanvulling op mijn collectie."

Het was die steeds uitgebreidere verzameling Nederlandse militaria, die de grondslag werd voor de oprichting van de Collectie Militaire Traditie Jaap van der Burg (nu: Stichting Museum Militaire Traditie): ,,Vanaf het begin is die collectie tentoongesteld. In 1970 stond ik in de Arnhemse courant als 'jongste museumdirecteur." Dat gebeurde eerst in Velp, later in Driebergen aan de Hoofdstraat, ,,waar we het materiaal onder brachten in de onderste verdieping van ons huis".

OPBOUW Van der Burgs vader, Piet van der Burg, was hem daarbij tot steun: ,,Mijn vader stond me bij bij de opbouw van mijn collectie. Van der Burg noemt zijn moeder echter als de échte drijvende kracht achter het museum: ,,Zij maakte bijvoorbeeld de museumpoppen, maakte en herstelde kleding, bouwde zelfs een model van een zeventiende-eeuws schip. Ontving de bezoekers, ze kon alles."

Op zijn eenentwintigste besloot hij zijn collectie in een stichting onder te brengen. Van der Burg was toen net begonnen met studeren. Uiteindelijk werd hij professioneel museaal restaurator in de breedste zin, een generalist die logischerwijs steeds meer tijd in zijn beroepsuitoefening moest stoppen. ,,De waarde van de collectie werd bij inbreng in de stichting al op vier miljoen gulden getaxeerd", vervolgt hij.

Van der Burg werd voorzitter. Vader Piet zat ook in het bestuur: ,,Toen heb ik door mijn baan bij het legermuseum in Delft vanwege mogelijke belangenverstrengeling mijn bestuurslidmaatschap beëindigd heeft mijn vader mijn rol overgenomen." Zijn liefde voor de 'juwelen' uit de collectie bleef bestaan: ,,Ik denk bijvoorbeeld aan de Waterloo-maquette, de standaardwacht van de huzaren en het uniform van generaal Kruls."

OPGEKNAPT In 1986 kon zijn vader een gunstige hypotheek afsluiten ten behoeve van de aankoop van het huidige museumpand aan de Van Rijckevorselstraat. ,,We hebben het oude bioscooppand, een monument uit de twintiger jaren in Amsterdamse-School-stijl, helemaal zelf opgeknapt", zegt Van der Burg. Financiële steun van de rijksoverheid of de lokale overheid kreeg het museum structureel nooit: ,,Vergeet niet, dat het leger en alles wat daar bij hoorde, in de periode 1969-2000 helemaal niet populair was en het vak geschiedenis ook niet."

Nu lijkt daar verandering in te komen. En dat is een goede zaak, vindt Van der Burg: ,,Hier kunnen historische musea als het MMT een belangrijke rol spelen." Niet als pretpark, maar als locaties met een verhaal om jonge mensen historisch besef bij te brengen: ,,Om ze te laten begrijpen, waarom dingen veranderen en hoe die veranderingen passen in een cultuur die onze voorouders en wij met z'n allen tot stand hebben gebracht. Daarom, vind ik, is een historisch museum, vanuit maatschappelijk standpunt gezien, belangrijker dan een kunstmuseum."

Zaterdag 28 september organiseert het museum een Open Dag.

Jaap van der Burg verzamelt al vele jaren militaire voorwerpen en oude foto's.
advertentie
advertentie