Afbeelding
Foto door Adrienn via Pexels

Hoe kan ik de kwaliteit van drinkwater zelf verbeteren?

17 januari 2024 om 07:22 Partnercontent

In Nederland is de kwaliteit van drinkwater uitstekend. We hoeven ons geen zorgen te maken dat we misschien ziek worden als we water uit de kraan drinken. De drinkwaterbedrijven in Nederland zijn belast met de bewaking van de waterkwaliteit. Samen met de waterschappen zorgen zij ervoor dat alles goed gaat met het water in Nederland. Dat lukt niet altijd helemaal. Langdurige of hevige regenval kan zorgen voor flinke overstromingen of zorgen over de vraag of dijken het zullen houden. De ‘strijd tegen het water’ zal in Nederland altijd actueel blijven. Maar wat kun je zelf doen om lekker en gezond water uit de kraan te krijgen?

Water bevat kalk

Het water dat bij ons uit de kraan komt wordt grondig gezuiverd. Maar kalk wordt niet uit het water gehaald. Dat komt omdat kalk niet schadelijk is. Sterker nog: het menselijk lichaam heeft kalk nodig voor sterke botten en een gezond gebit. Maar kalk kan wel schadelijk zijn. Het zet zich namelijk vast op de verwarmingselementen van wasmachines, strijkijzers, vaatwasmachines en koffieapparaten. Die moeten daarom regelmatig ontkalkt worden als het water in een bepaalde regio veel kal bevat. Maar je kunt ook zelf een waterontharder plaatsen. Deze kun je gewoon online kopen, daar kun je ook waterontharder vergelijk toepassen om te zien welke waterontharder voor jou de beste keuze is. Het water in Nederland is niet overal even ‘hard’. Je kunt online informatie vinden over hoeveel kalk het drinkwater in een bepaalde regio bevat.  

Hoe werkt een waterontharder?

Als je een waterontharder gebruikt dan wordt het water op het punt waar het de woning binnenkomt gefilterd. In een waterontharder zitten balletjes die de kalk vasthouden. Het water dat uiteindelijk uit de kraan komt is daardoor vrijwel kalkvrij. Er zijn verschillende Omega waterontharders, toegespitst op de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Op die manier kun je een ontkalker kiezen die past bij de grootte van je gezin c.q. het aantal bewoners van een pand. Uiteraard kan waterontharding ook worden toegepast voor bedrijven en kantoren.

Hoe merk je dat het water zachter is?

Als het water uit de kraan zachter is dan merk je dat vooral doordat er minder kalkafzetting plaatsvindt. Met andere woorden, je hoeft de wanden van je douchecabine minder vaak schoon te maken. Maar ook je wasmachine, vaatwasser en waterkoker gaan langer mee. De kalk uit het water zet zich af op het verwarmingselement. Uiteindelijk werkt het apparaat daardoor niet meer goed en moet worden vervangen dan wel gerepareerd. Als je gebruikmaakt van een waterontharder zal dit minder snel aan de orde zijn. Dit soort reparaties zijn vaak zeer kostbaar. Het komt er dan ook vaak op neer dat vervangen goedkoper is. In die zin kun je stellen dat het ook een duurzame keuze is om het water in huis te ontkalken. Hierdoor hoef je immers bepaalde apparaten minder snel te vervangen en dat scheelt weer afval dat moet worden gerecycled.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie