Afbeelding
Foto door FOX via Pexels

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat niet uit de tuin ontsnapt?

Partnercontent

Jouw tuin is de plek waar je kunt genieten van het weer en kunt uitrusten terwijl je naar het prachtige geluid van fluitende vogeltjes luistert. Als je een huisdier hebt als een kat is het natuurlijk fijn om hem om je heen te hebben en samen met hem te kunnen relaxen in de tuin. Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de tuin veilig is voor de viervoeter en hij niet over de schutting klimt en ontsnapt?

Laat je de kat naar buiten of niet?

Wanneer je net een jonge kitten hebt is het eerste dilemma waar je tegenaan loopt of je de kat later wel of niet naar buiten laat. Wordt het een ‘binnenkat’ of wordt het een kat die zelfstandig door een kattenluikje naar binnen en naar buiten kan wanneer hij wil? Een kat vindt het uiteraard fijn om buiten te zijn en is prima in staat om zichzelf buiten te redden maar jij bent misschien bang voor de gevaren en risico’s van de buitenwereld en dit is erg logisch. Je kunt er dus voor kiezen om je kat alleen binnen te houden en aan zijn behoeften te voldoen door hem meer aandacht te geven. Om hem toch een beetje van het buitenleven te laten genieten kun je de kat zo nu en dan even samen met jou in de tuin laten spelen. Het gevaar is dan wel dat de kat over de tuinschutting kan klimmen en wegloopt, waarna je niet weet waar hij uithangt en niet weet of hij wel weer terugkomt. Gelukkig zijn er manieren waarop je jouw tuin kunt voorbereiden op de kat en kun je ervoor zorgen dat hij niet ontsnapt.

Ontsnappen voorkomen

Om te voorkomen dat jouw kat over de schutting klimt kun je deze het beste afrasteren. Dit lijkt misschien ingrijpend maar zo weet je wel zeker de jouw viervoeter niet zomaar de benen neemt. Het afrasteren van je tuin en schutting kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je ronde buizen over alle lengtes van de schutting plaatsen die gaan draaien wanneer jouw kat erop probeert te springen. Ook kun je kiezen voor gaas, er zijn al veel kattenbaasjes voorgegaan jou die dit als manier hebben gebruikt om de kat niet te laten ontsnappen. Je kunt het gaas direct aan de bovenkant tegen de schutting aan bevestigen, hierbij kun je kiezen voor aluminium profielen waartussen je het gaas spant maar je kunt het gaas ook zonder iets ertussen rond de schutting plaatsen. Een ander optie is om draden te spannen aan de bovenkant van de schutting wanneer je het gaas of de rollen niet mooi vindt. Voor de draden kun je gewoon draad gebruiken, doordat het weinig houvast heeft zal jouw kat het niet als hulpmiddel kunnen gebruiken om te ontsnappen. Tot slot kun je er ook voor kiezen je kat zijn eigen vrijheid in de tuin te geven door een kattenren aan te schaffen. Deze optie is vooral geschikt wanneer je een grote tuin hebt. Je hoeft je kat niet in de gaten te houden en hij kan lekker rennen in de tuin.

Laat jouw kat genieten van de tuin

Een binnen kat kan dus net zo goed van de tuin genieten als een kat die wel zelfstandig naar buiten mag. Er zijn verschillende opties waarmee je je tuinschutting kunt afrasteren zodat de kat er niet overheen kan klimmen en wanneer je een ruime en grote tuin hebt is ook de kattenren een goede optie.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 12 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31