Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een nieuw tv-meubel nodig? Houd rekening met deze aspecten

Partnercontent

Het uiterlijk en vooral de afmetingen van televisies zijn de laatste jaren behoorlijk veranderd. Dit heeft dan ook nieuwe eisen gesteld aan tv-meubels, oftewel de meubels die de tv in kwestie moeten dragen. Als gevolg van recente ontwikkelingen moeten deze meubelstukken bijvoorbeeld omvangrijk genoeg zijn en staat om een behoorlijk gewicht te dragen. Met welke aspecten je nog meer rekening kunt houden bij het aanschaffen van een nieuw tv meubel? Je leest het in dit artikel.

Afmetingen

Het lijkt o zo logisch, maar vergis je niet: veel mensen kopen per ongeluk een meubel dat eigenlijk te groot is voor de beoogde plek, of een exemplaar dat juist te klein is voor de tv. Zorg er dus voor dat jij wel goed voorbereid bent. Meet dus nauwkeurig op hoe groot het meubel minimaal en maximaal kan en mag zijn.

Bedenk je daarnaast hoe hoog het meubel gaat uitkomen en wat vervolgens de kijkhoogte wordt. Vooral als je vaak tv kijkt is dat van niet te onderschatten belang. Idealiter heb je de bovenkant van de tv recht voor je zodra je rechtop zit op de zitplek die je het vaakst inneemt.

Staand of zwevend

De hoogte van het meubel en van de tv wordt mede bepaald of je een staand meubel kiest, of dat je gaat voor een zwevend meubel. Beide opties hebben zo hun voors en tegens. Zo is een staande tv kast sneller gebruiksklaar, want die hoef je niet aan de muur te bevestigen. Bovendien kun je een staand exemplaar makkelijker verplaatsen. Een zwevend meubel kan daarentegen zorgen voor een (volgens velen) fraaiere uitstraling. Bovendien heb je met ‘hangende’ meubels het gevoel dat een ruimte groter oogt.

Opzet en indeling

Goed, nu je over de meest essentiële zaken een beslissing hebt genomen is het tijd om over de details na te denken. De indeling van het meubel is misschien wel het belangrijkste detail. Probeer je hierbij te bedenken of je een meubel prefereert met deurtjes, laden of juist met open vakken. Een combinatie van die drie is uiteraard ook mogelijk. Dit hangt allemaal mede af van de apparatuur en benodigdheden die je in of op het meubel wilt plaatsen, en of al deze spullen per se stofvrij moet blijven.

Materiaal en kleur

Of je een zwevend of staand tv meubel kiest is een keuze die veel invloed heeft op de uitstraling, maar het materiaal en de kleur zijn wat dit betreft ook belangrijke factoren. Vooral het kleurgebruik is essentieel, want dit meubel kan een groot onderdeel van je gezichtsveld uitmaken. Zorg er dan ook voor dat de kleur passend is in je interieur. Qua materiaal kun je tenslotte kiezen uit onder meer kunststof en diverse houtsoorten. Ook hierbij is het raadzaam een weloverwogen beslissing te nemen.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33