Afbeelding
Foto: Pexels

Dit moet je weten over ethernet-splitters!

Partnercontent

Talloze netwerkapparaten breiden een netwerk uit, zoals switches, hubs en ethernetsplitters. De eenvoudigste van deze apparaten is de bescheiden UTP splitter. Dit zijn goedkope, minuscule netwerkapparaten die een Ethernet-signaal in twee splitsen. Het is ook een van de meest ongecompliceerde netwerkapparatuur, die geen voeding nodig heeft en geen speciale knoppen of statuslampjes op de behuizing. Dit kleine apparaat is vrij eenvoudig en bestaat uit slechts drie ethernetpoorten, twee aan de ene kant en één aan de andere kant. Sommige typen hebben een korte ethernetkabel met aan de ene kant een RJ45-connector en aan de andere kant twee ethernetpoorten. 

Verminderen ethernet-splitters de snelheid?

Het antwoord zou volledig afhangen van het type netwerk waar de splitters worden gebruikt. Ethernet-splitters zijn gebaseerd op de vrij oude 100BASE-T-standaard of beter bekend als Fast Ethernet, die de nominale verkeerssnelheid van 100 Mbps draagt. In een Cat5e ethernetkabel zitten 4 paar draden, dus in totaal 8 draden in één kabel. In Fast Ethernet worden slechts twee van de vier paar gebruikt; de andere twee paar zitten daar gewoon, ongebruikt. De splitter neemt twee 100 Mbps-signalen van een router, wat twee ethernetkabels betekent, en voegt ze aan één kant samen. Deze signalen worden aan de andere kant samengevoegd tot twee signalen van 100 Mbps. Elke poort aan de ontvangende kant van de splitter kan daarom een maximale snelheid van 100 Mbps dragen. Om de vraag te beantwoorden, als de UTP-splitters worden gebruikt in een 100Mbps-netwerk, nee, ze zullen de verbinding niet vertragen. Als je router echter een snelheid van 1Gbps kan bieden en je gebruikt een splitter ertussen, dan wordt de snelheid theoretisch sterk verlaagd naar 100Mbps. In dit geval hebben de splitters wel de snelheid verlaagd en zal de verbinding langzamer zijn.

Voors en tegens van UTP-splitters

Ethernet-splitters kunnen in bepaalde omstandigheden van pas komen, maar ze hebben veel nadelen. Ten eerste kunnen ze slechts een maximale snelheid van 100 Mbps per ethernetpoort bieden. In een netwerk dat meer dan 100 Mbps kan leveren, worden de bronnen door deze beperking niet volledig geoptimaliseerd. Bovendien is het aantal apparaten waarmee je verbinding kunt maken beperkt tot slechts twee, dus als er meer dan twee apparaten zijn aangesloten, zijn UTP-splitters niet de beste optie. Bovendien, als je nog maar één ethernetpoort in je router hebt, zou het helemaal onmogelijk zijn om de splitters te gebruiken; er moeten wat opofferingen worden gedaan. Bovendien, hoewel ze het aantal kabels verminderen om twee netwerken met elkaar te verbinden, zijn er nog steeds twee splitters nodig om de installatie te laten werken.

Aan de andere kant bieden ethernet-splitters een aantal voordelen. Ze kosten een stuk goedkoper dan andere netwerkapparatuur en vereisen geen uitgebreide installatie. Bovendien hebben ze, in tegenstelling tot de meeste netwerkapparaten, geen software of configuratie nodig. UTP-splitters zijn een ideale optie in thuisnetwerken waar minder apparaten zijn aangesloten, meestal maximaal twee apparaten in één kamer. Als je tevreden bent met een 100Mpbs-verbinding en slechts twee apparaten hebt om aan te sluiten, dan zijn ethernet-splitters de beste manier om te gaan.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 4 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33