Afbeelding
Foto: Pixabay

Is jobhoppen slecht voor je carrière?

15 maart 2022 om 11:10 Partnercontent

Vroeger bleven we jarenlang bij dezelfde werkgever, tegenwoordig is dit wel anders. Vooral jongeren switchen graag van baan. Dit fenomeen zou problemen kunnen opleveren voor je carrière. Een cv opstellen kan bijvoorbeeld lastig worden. Wanneer een toekomstige werkgever ziet dat jouw cv bol staat van verschillende banen in korte tijd kan dat vragen oproepen. Aan de andere kant kan jobhoppen ook een positief effect hebben op je persoonlijke ontwikkeling. De vraag is dan ook: is jobhoppen goed of slecht voor je carrière?

Jobhoppen, wat is het?

Jobhoppen is letterlijk het ‘hoppen’ van de ene functie naar de andere. In een relatief korte tijd verander je van baan en dit doe je op regelmatige basis. Het kan natuurlijk ook zijn dat je veel verschillende banen hebt gehad omdat je als freelancer werkt of omdat de werkgever je contract heeft beëindigd. Een echte jobhopper is iemand die de intentie heeft om te wisselen van baan om zo bijvoorbeeld een beter salaris te krijgen of een hogere functie te kunnen bemachtigen.

Jobhoppen kan positief uitpakken

Hoewel je in eerste instantie zou denken dat jobhoppen vooral negatief kan uitpakken, is het tegendeel waar.

- Van uitdaging naar uitdaging

Vooral bij jongeren is dit een sterke motivator: door elke keer aan een nieuwe baan te beginnen blijven ze uitgedaagd en moeten ze zichzelf telkens weer opnieuw bewijzen. Jobhoppen brengt met zich mee dat je jezelf kunt blijven motiveren en dat je verder groeit binnen je vakgebied zonder vast te roesten in een baan waarin je jarenlang moet blijven.

- Gelukkig in je functie

Geluk op de werkvloer is een groot goed. Van tevoren weet je niet of het bedrijf waar je gaat werken wel bij je past. Juist door bij verschillende organisaties gewerkt te hebben, weet je sneller bij wat voor soort bedrijven het leuk werken is en wat je zoekt in een functie. Jobhoppen zorgt ervoor dat jouw zoektocht naar de perfecte functie steeds meer binnen handbereik ligt.

Jobhoppen is niet altijd even handig

Regelmatig van baan wisselen kan zeker ook nadelen met zich meebrengen.

- Je hebt minder verantwoordelijkheden

Een goede werkgever-werknemer relatie opbouwen kost nou eenmaal tijd. En die tijd heb je meestal bij jobhoppen niet. Dat betekent dat je vaak inlevert op het gebied van verantwoordelijkheid. Om meer verantwoordelijkheden te krijgen in je functie moet je vertrouwen kunnen kweken en langer blijven.

- Snel doorgroeien zit er vaak niet in

Om te kunnen doorgroeien in je functie zul je kennis en ervaring op moeten doen. Wissel je om het jaar van baan dan leer je het bedrijf waarvoor je werkt en de baan die je hebt niet goed genoeg kennen om promotie te kunnen maken.

Hop jij van job naar job?

Vooral voor starters biedt jobhoppen verschillende voordelen. Doordat je steeds wordt uitgedaagd in je werk blijf je gemotiveerd. Ook weet je binnen een paar jaar welke soort organisaties en functies echt goed bij jou passen. Hoe langer je jobhopt, hoe meer nadelen het kan opleveren: een te vol cv, minder kans op promotie en minder verantwoordelijkheid.

advertentie
advertentie