Afbeelding
Bitcoins kopen

Investeringen in bitcoin door steeds meer mensen overwogen

5 juli 2021 om 07:38 Partnercontent

Mensen zijn massaal aan het investeren geslagen in de afgelopen anderhalf jaar. De een investeerde in een woning, de ander koos voor een boot of tweede auto, weer een ander besloot de beurs op te gaan. Ook bitcoins kopen is populairder geworden. Niet alleen door het feit dat men meer spaargeld heeft, maar ook doordat bitcoins kopen eenvoudiger is geworden. Er zijn steeds meer Nederlandse partijen die deze mogelijkheid aanbieden. De reclames op televisie zullen je niet ontgaan zijn. Wat betekent de investering in deze digitale munten voor de adoptie hiervan? Wordt bitcoin een serieus betaalmiddel, is dat het misschien zelfs al? In dit artikel zoomen we in op hetgeen je moet weten over het kopen van deze digitale valuta.

 Veel informatie over de basis van bitcoins kopen 

Een van de redenen dat bitcoins kopen populairder is geworden, is het feit dat er steeds meer informatie bekend is over de blockchain technologie. Het maakt dat de bitcoin niet langer enkel iets is voor nerds. Ook de gewone burger met een gemiddelde kennis over IT, kan een investering in deze digitale munt overwegen. Het enige wat je nodig hebt is een bitcoin wallet en een aanbieder van bitcoins. Deze aanbieders zijn er steeds meer. Houd er rekening mee, dat je vaak een verificatieproces moet doorlopen. Voorheen hoefde dit niet, het is iets wat onlangs werd ingevoerd. Het verificatieproces maakt dat de overheid meer grip heeft op de houders van bitcoin. Een adres is niet direct terug te herleiden tot een persoon. Door een verificatieproces in te bouwen bij verkooppunten van bitcoin wordt dit makkelijker.

Investeren in CFD’s voor bitcoin 

Naast de mogelijkheid om zelf eigenaar van een stukje bitcoin te worden, kun je ook kiezen voor de investering in zogenaamde CFD’s. Het zijn certificaten, die je het recht geven om een stukje bitcoin te kopen voor een vooraf afgesproken prijs. Deze certificaten kun je met winst verkopen, als de waarde van bitcoin gestegen is. Ook bij een daling van de koers is het verkopen van de certificaten logischerwijs mogelijk. In dit geval behaal je echter een negatief rendement.

Bitcoin is een zeer volatiele investering 

Iets wat de afgelopen jaren niet veranderd is; de volatiliteit van bitcoin. De waarde van deze digitale munt steeg het afgelopen jaar sterk. De munt wist zelfs een waarde van meer dan 60.000 dollar aan te tikken. Het was een ruime verbetering van het hoogste punt wat een paar jaar geleden bereikt werd. De sterke stijging van bitcoin werd al snel gevolgd door een daling, om vervolgens op een relatief constant prijsniveau verder te bewegen. Het toont de volatiliteit van de munt en daarmee de risico’s waarmee een investering in bitcoin gepaard gaat. High risk, high reward, wordt vaak gezegd. Dat geldt zeker, wanneer je het koersverloop van deze munt bekijkt.

Blockchain technologie is meer dan bitcoin 

Iemand die zich wat meer verdiept in de blockchain technologie zal al snel opmerken, dat er inmiddels honderden toepassingen van deze technologie zijn. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld ripple en ethereum. Net als bitcoin is ook de volatiliteit van deze digitale munten hoog. Daarbij zijn niet alle projecten even betrouwbaar. Onlangs nog introduceerden verschillende relatief bekende Nederlanders een nieuwe munt. Over de betrouwbaarheid hiervan wordt sterk getwijfeld. Men is niet direct bang, dat anderen er met hun geld vandoor gaan. Wel ligt een zogenaamde pump and dump van de munt op de loer. Hierbij wordt de prijs flink opgedreven door de oprichters van een dergelijk project. Op het moment dat de waarde fors gestegen is, verkopen de oprichters hun munten. Degene die als laatste instapte als particuliere belegger verliest in zo’n geval het meest. De koers keldert en zal vervolgens niet of nauwelijks nog in waarde stijgen.

Verdiep je in de materie achter bitcoin 

Wanneer je een investering in bitcoin of een andere digitale munt overweegt, is het belangrijk je hier goed in te verdiepen. Vergelijk het met een investering in aandelen. Ook in dat geval is het belangrijk om je te verdiepen in de resultaten van een bedrijf, de winstgevendheid hiervan en de kansen op verdere groei in de komende jaren. Een dergelijk onderzoek zou je ook moeten doen, wanneer je een investering in een project gebaseerd op blockchain technologie overweegt. Er zijn tal van websites waar je veel informatie vindt over deze technologie, de wijze waarop je een bitcoin wallet aan kunt maken en de websites waar je vervolgens een stukje bitcoin kunt kopen.

Maak altijd een bitcoin wallet aan 

Het is sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van zo’n bitcoin wallet. Zou je het stukje bitcoin niet in een eigen portemonnee stallen, dan is de kans op diefstal relatief groot. Denk bijvoorbeeld aan een kwaadwillende die je account weet te hacken bij een handelsplatform, of een handelsplatform wat plotseling haar deuren sluit. Beide situaties zijn in het verleden al meermaals voorgekomen.

advertentie
advertentie