Afbeelding
Pixabay

Bezwaren tegen bouwlijst Utrechtse Heuvelrug

25 september 2020 om 13:40 Nieuwbouw

HEUVELRUG In de gemeenteraad leven bedenkingen tegen een aantal mogelijke woningbouwlocaties in de Heuvelrugdorpen. Van de lijst die het college heeft opgesteld, zijn vooral de bouwplannen voor Kraaybeekerhof en Valentijn in Driebergen, het voormalige Meubin-terrein en landgoed Plattenberg in Maarn, de Boswijklaan in Doorn en de Kwartellaan in Leersum omstreden. 

GEVOELIGHEID De politieke gevoeligheid rondom die potentiële bouwplekken leidde donderdagavond in de raadscommissie tot enige irritatie bij woonwethouder Rob Jorg (VVD). ,,Als we zo doorgaan, halveert u de lijst met bouwlocaties”, zei hij. ,,Dan denk ik dat we de ambities voor het aantal nieuwbouwwoningen per jaar moeten bijstellen.”

BOSWIJKLAAN Jorg reageerde daarmee onder andere op raadslid Wim Hak (D66), die vraagtekens plaatste bij bouwplannen voor de Boswijklaan, tussen Driebergen en Doorn. Hij is bang dat beide Heuvelrugkernen mede door die nieuwbouw op termijn aan elkaar zullen groeien. Bewoners van het buurtschap Boswijk zien de plannen ook niet zitten. 

VERKEERSSITUATIE Zij zeggen dat hun straat volstrekt ongeschikt is voor het huidige verkeersaanbod. De bewoners worden niet blij van de verschillende bouwlocaties die de gemeente in gedachten heeft voor buurtschap Boswijk. De verkeerssituatie en parkeerdruk aan de Boswijklaan zouden ernstig verslechteren, als bijvoorbeeld de grote parkeerplaats bij de serviceflats van Park Boswijk voor woningbouw zou worden benut.  

RODE CONTOUREN Wethouder Jorg wees er echter op, dat de locaties aan de Boswijklaan binnen de grenzen van de bestaande bebouwing, de zogenaamde rode contouren, liggen. Wel vindt hij het belangrijk, dat de toekomstige huizen aansluiten bij de uitstraling van de Stichtse Lustwarande. In dat geval vindt Jorg het denkbaar dat er tot aan de Driebergsestraatweg wordt gebouwd. ,,Als u dat niet wilt, zullen we uiteindelijk buiten de rode contouren moeten gaan bouwen.”

Op 8 en 12 oktober wordt er in de gemeenteraad verder gedebatteerd over de bouwlijst van burgemeester en wethouders. Meerdere partijen overwegen voorstellen om de lijst aan te passen. 

door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie