Afbeelding
Pixabay

'Plek genoeg om woningnood te lijf te gaan'

22 januari 2020 om 13:09 Nieuwbouw

HEUVELRUG Er zijn voldoende kansrijke bouwlocaties in de Heuvelrugdorpen om aan de stijgende vraag naar huizen te voldoen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente, die woensdagochtend naar buiten is gebracht. Volgens woonwethouder Rob Jorg (VVD) zijn er de komende vijf jaar bovenop de plannen die al gemaakt zijn, nog eens 500 extra woningen nodig.

Michiel Schaaij

OPTIMISME Voor die extra woningen is genoeg bouwgrond voorhanden, denkt Jorg. Hij baseert zijn optimisme op een gezamenlijke zoektocht met inwoners. Dorpelingen en organisaties mochten de afgelopen maanden bouwlocaties aandragen, die door gemeenteambtenaren op hun geschiktheid werden beoordeeld. De zoektocht leverde plek op voor zo'n 530 huizen. 

VOORZIENINGEN  De nieuw te bouwen huizen moeten voorkomen, dat de zeven Heuvelrugdorpen leeglopen en daardoor een aantal vitale voorzieningen verdwijnt. ,,Er wonen steeds minder mensen in één huis", verklaart Jorg. ,,Zonder extra woningbouw daalt het aantal inwoners te veel". Utrechtse Heuvelrug telt nu iets minder dan 50 duizend inwoners.

Zoektocht levert bouwgrond op voor 530 huizenAFVALLERS Jorg zegt 'overrompeld' te zijn door het aantal reacties. In totaal kwamen inwoners met bijna 200 mogelijke bouwpercelen op de proppen. Om verschillende redenen viel daarvan een kwart af, bijvoorbeeld omdat die plekken buiten de zogenaamde rode contouren bleken te liggen. Dat is de grens van de bestaande bebouwing, waar buiten de provincie geen toestemming geeft voor nieuwbouwprojecten. 

TIJD NODIG Ook sommige andere genoemde locaties vielen af, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen of omdat de ontwikkeling meer tijd nodig heeft. Van de overblijvende 27 locaties bevinden zich er drie in Amerongen, vijf in Doorn, acht in Driebergen, zeven in Leersum, drie in Maarn, één in Maarsbergen. Alleen in Overberg is vooralsnog geen geschikte plek voor nieuwbouw gevonden.

KRAAYBEEK In het oog springende locaties die in de lijst worden genoemd, zijn onder andere manege Den Toom aan de Drift in Doorn, woonoord Kraaybeek in Driebergen, de hoek van de Roekenes en de Boerenbuurt in Leersum en het terrein van Vandenberg Printservices in Maarn. De grootste bijdrage aan het oplossen van het huizentekort zou geleverd kunnen worden door het terrein van de Nassau Odijckhof. Daar zou plaats zijn voor meer dan vijftig nieuwe woningen. 

MARINIERS Bij de vooruitzichten voor de Heuvelrugse woningmarkt is het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn niet meer meegeteld. Volgens wethouder Jorg wil dat niet zeggen, dat hij het het mariniersterrein heeft afgeschreven als woningbouwlocatie. ,,Maar het zou niet van realisme getuigen als ik zeg, dat we vóór 2026 dat terrein kunnen volbouwen." Jorg denkt dat een nieuwe woonwijk op de plek van de marinierskazerne pas in de jaren daarna tot stand zal komen.

Op woensdagavond 19 februari mogen inwoners in het Doornse cultuurhuis meepraten over de uitkomsten van de inventarisatie. Dan kunnen ook nog nieuwe, potentiële bouwpercelen worden ingebracht.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie