Afbeelding
Edith Hazelzet

Voor ruim 7 miljoen euro schade door noodweer in Leersum

Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM (ANP) Het noodweer op vrijdag 18 juni heeft in Leersum voor zo’n 7,3 miljoen euro aan schade opgeleverd. Dat is de uitkomst van een eerste schatting van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars. Landelijk wordt de schade van die dag geschat op 37 miljoen. Het noodweer hield naast Leersum ook huis in Bergen en Alkmaar.

Het slechte weer veroorzaakte schade op particuliere en zakelijke inboedel-, opstal-, auto- en motorverzekeringen. Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp verleent na calamiteiten zoals brand en extreem weer, rukte 114 keer uit. De meeste verzekerde schades werden geclaimd op particuliere woonverzekeringen (25 miljoen euro). Daarna volgde de particuliere motor- en autoverzekeringen (9 miljoen euro). Zakelijke gebouwverzekeringen staan op een derde plek met 2 miljoen euro.

Leersum werd op 18 juni getroffen door een zogenoemde valwind. Zo’n wind komt incidenteel voor in de zomer en ontstaat doordat de lucht door zeer zware regenval in een bui sterk afkoelt. De koude lucht valt vervolgens op het aardoppervlak en dat zorgt voor zeer zware windstoten. Er raakten door het noodweer negen mensen gewond, van wie twee korte tijd naar het ziekenhuis moesten. Er waaiden veel bomen om en meerdere huizen raakten voorlopig onbewoonbaar. In totaal is er in Leersum naar schatting 7,3 miljoen euro verzekerde schade veroorzaakt.

Ook in Hoogeveen was er sprake van veel verzekerde schade (3,9 miljoen), hier was sprake van wateroverlast en een hagelbui. Op een derde en vierde plaats staan de gemeenten Bergen en Alkmaar, beide in Noord-Holland, waar sprake was van wateroverlast, met naar schatting 2,5 en 2,2 miljoen euro verzekerde schade. De meeste verzekerde schade op 18 juni was in de provincie Noord-Holland met 11 miljoen euro.

Extreem weer, zoals op die dag, zorgt volgens de verzekeraars voor steeds meer schade aan huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen. Wereldwijd zeggen ze de gevolgen van klimaatverandering terug te zien in hun cijfers.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 23 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30