Afbeelding
Paul Blom

Emoties over kaalslag in Leersum

15 september 2020 om 09:24 Natuur en milieu

LEERSUM Met het aanbieden van ruim tweeduizend handtekeningen voert de Heuvelrugse Partij voor de Dieren de druk op, om honderden monumentale beuken aan de Broekhuizerlaan in Leersum te redden van de kettingzaag. ,,Kap alleen die bomen, die aantoonbaar niet meer te redden zijn”, aldus beoogd lijsttrekker Jolande Baudet maandagavond in de gemeenteraad. 

Michiel Schaaij

Volgens Baudet zouden de eigenaren hun onderhoudsplicht voor de beuken niet zijn nagekomen. Een onderzoeksrapport trok al in 2017 de conclusie, dat vijftien procent van de bomen ziek is. De Partij voor de Dieren wil nu dat de gemeente in kaart brengt of en hoe de wettelijke zorgplicht sindsdien door de eigenaren is nagekomen. 

RIJKSMONUMENT Baudet wees erop, dat Utrechtse Heuvelrug een handhavingsplicht heeft bij het behoud van de rijksmonumentale status van de Broekhuizerlaan. Ze hoopt op ,,een wijs besluit” van het college. Of de meerderheid van de raad en bomenwethouder Chantal Broekhuis (CDA) de adviezen van Baudet zullen volgen, is nog maar helemaal de vraag.

EMOTIES Namens het college stelde de wethouder vast, dat de voorgenomen bomenkap veel emoties oproept. ,,Maar helaas heeft een boom niet het eeuwige leven”, aldus Broekhuis. Ook raadslid Nienke van der Veen (Open) toonde begrip voor de emoties. ,,Maar de publieke opinie kan ook gemakkelijk omslaan, als er straks een boomtak op een fietsende scholier valt.”

AANMOEDIGING Het Leersumse CDA-raadslid Werner van Katwijk sloot zich aan bij de woorden van Van der Veen, maar is nog wel beducht voor een mogelijke precedentwerking. Als de beuken aan de Broekhuizerlaan geveld worden, zouden landgoedeigenaren en inwoners met grote tuinen dat als een aanmoediging kunnen zien, om kapvergunningen aan te vragen. 

VERDROGING De huidige aanvraag voor een omgevingsvergunning heeft betrekking op 313 bomen langs de openbare weg. Het herstelplan is in fases opgedeeld en in totaal moeten volgens het plan van de eigenaren ruim duizend bomen het veld ruimen. Of die vervangen worden door beuken of door lindebomen, is nog niet duidelijk. Die laatste soort zou beter bestand zijn tegen de toenemende verdroging van de Heuvelrug.

Overigens liet Broekhuis weten, dat het collegebesluit over de omgevingsvergunning iets langer op zich zal laten wachten. De adviezen die Broekhuis heeft opgevraagd, heeft aanvullende informatie opgeleverd waardoor de procedure uitloopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie