Bomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum dreigen gekapt te worden.
Bomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum dreigen gekapt te worden. eigen foto

Petitie tegen bomenkap Broekhuizerlaan in Leersum

20 augustus 2020 om 06:14 Natuur en milieu

LEERSUM Aan de monumentale Broekhuizerlaan in Leersum dreigen honderden beuken en eiken gekapt te worden. In de afgelopen weken is het verzet tegen de kap gegroeid, onder andere Urgenda en Partij voor de Dieren bemoeien zich actief met het protest tegen de plannen van de eigenaren. 

Op initiatief van de werkgroep Utrechtse Heuvelrug van de Partij voor de Dieren en de fractie van de Partij voor de Dieren van de Provincie Utrecht is een petitie gestart waarin de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt opgeroepen geen vergunning te verlenen voor de kap aan de Broekhuizerlaan en toe te zien op de duurzame bescherming van bomen op de Utrechtse Heuvelrug.

De Broekhuizerlaan vormt de statige entree van Parc Broekhuizen en is - als onderdeel van het historische park - een rijksmonument. De eigenaren van de laan hebben samen met Bosgroep Midden Nederland een plan ontwikkeld om gefaseerd 680 bomen te kappen en te vervangen met jonge aanplant, naar alle waarschijnlijkheid lindebomen. Zij stellen dat de bomen een veiligheidsrisico vormen voor het verkeer en daarom aan vervanging toe zijn. Het uiteindelijke doel is om een eenvormig laanbeeld te creëren en daarmee de laan in ‘ere’ te herstellen.

De tegenstanders hebben een andere mening. ,,Diverse deskundigen hebben aangegeven dat de bomen aan de laan met goed onderhoud nog vele jaren meekunnen. Door alle bomen zorgvuldig te onderhouden en alleen zieke bomen te vervangen, wordt het rijke ecosysteem van de laan zo min mogelijk geschaad en kan deze als habitat blijven functioneren voor vele (beschermde) diersoorten en insecten.”

Verder zeggen ze: ,,De bomen zijn bovendien van grote ecologische waarde in deze tijden van acute klimaatcrisis.” Werkgroep Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug en de fractie van de Partij voor de Dieren van de Provincie Utrecht hebben een petitie opgesteld, ,,zodat burgers zich kunnen uitspreken tegen de voorgenomen kap en voor het behoud van deze waardevolle bomen.” De petitie zal dit najaar aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden aangeboden. De petitie is te vinden op broekhuizerlaan.petities.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie