Gemeenteraadslid Karin Oyevaar neemt 1500 handtekeningen in ontvangst.
Gemeenteraadslid Karin Oyevaar neemt 1500 handtekeningen in ontvangst. Jolco Brolsma

Ingezonden brief: Bomenkap Huis Doorn

19 juli 2020 om 10:26 Politiek

HEUVELRUG Op de voorpagina van de krant van 16 juli stond een artikel over ‘Boosheid over dreigende bomenkap’. Steen des aanstoots is de kap van de monumentale beukenlaan van Huis Doorn. Naar aanleiding van de aanbieding van ruim 1500 handtekeningen van tegenstanders van de voorgenomen kap gaf wethouder Broekhuis in de raadsvergadering een reactie. Haar woorden bevatten enkele onjuistheden, om niet te zeggen onwaarheden.

Broekhuis beweert dat het Rijksvastgoedbedrijf ‘serieus’ heeft gekeken naar een alternatief plan opgesteld door ‘enkele vrijwilligers’. De bedenker van het alternatief is ondergetekende. Ik heb van het Rijksvastgoedbedrijf nooit een reactie gekregen, zelfs geen ontvangstbevestiging. Laat staan een document waaruit blijkt dat ze er serieus naar gekeken hebben. De bewering van de wethouder is dus niet waar.

De conditie van de bomen is niet al te best, zegt de wethouder. Heeft zij wel eens gekeken? De bomen staan er schitterend bij en hebben de droge zomers van de afgelopen jaren glansrijk doorstaan. Al te makkelijk voeren ‘deskundigen’ de zogenaamde slechte conditie van de bomen ende veiligheid van de wandelaars op als argument om te kappen. Beuken kunnen 200 tot 400 jaar oud worden. Deze vitale beuken kunnen nog eeuwen mee!

Het Rijksvastgoedbedrijf wil de oorspronkelijke achttiende-eeuwse bomenlaan in ere herstellen. Nota bene door er lindebomen te planten. Bomen die er nooit gestaan hebben. Zo ga je niet met je groene erfgoed om. De beste manier om de laan in ere te herstellen is af te zien van kap en mijn alternatieve plan uit te voeren.

Is het in deze tijd nog nodig de voordelen van het aanwezige bomenbestand op te sommen? De schaduwwerking die tot temperatuurverlaging leidt, de opvang van CO2 die zo nodig is, het filteren van verraderlijk fijnstof. En niet te vergeten: de beukenlaan is een genot voor het oog van de vele bezoekers, inwoners van Doorn en recreanten van elders, die het park van Huis Doorn bezoeken.

Dr.Ir. J.U. (Jolco) Brolsma

Bomen die gekapt gaan worden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie