Jeroen (zittend):
Jeroen (zittend): "Ridge Voices is een prima groep om mee te werken" John Beringen

'Zingen is goed voor hart, longen en humeur'

8 november 2019 om 06:41 Muziek

AMERONGEN Ridge Voices is een vierstemmig koor dat inmiddels zeven jaar bestaat. Het repertoire omvat zowel pop als, klassiek. Iedere maandagavond repeteert Ridge Voices te Amerongen aan de Imminkstraat. Een gesprek met Jeroen Zijp, dirigent van het koor.

John Beringen

Zijp is behalve dirigent ook componist, arrangeur en pianodocent. Hij 'leeft' muziek zoals hij het zelf omschrijft. ,,Ridge Voices is een prima groep die alle aanwijzingen goed oppakt", laat hij weten. Hij begint iedere repetitie met inzingen wat feitelijk een warming up is. Dat doet hij steevast met de nodige humor. Daarna begint het serieuze werk.

,,Is zingen moeilijk?" Zijp: ,,Het lijkt moeilijker dan het is. Ik ben iemand die graag een experimentele aanpak hanteert. En daarin maak ik altijd duidelijk dat niemand bang hoeft te zijn of zich hoeft te schamen als het even niet gaat zoals het moet gaan. Fouten zijn er om van te leren en dat is iets wat ook breed gedragen wordt binnen deze groep. Zingen is natuurlijk een bepaalde kunstvorm, waarbij techniek en een goede ademhaling erg belangrijk zijn, maar iedereen heeft daar in enige mate wat capaciteiten van in huis; zelfs degenen die denken dat ze helemaal niet kunnen zingen. En dat is met wat begeleiding en geduld goed naar boven te halen. En geloof mij: niemand hoeft hiervoor meteen op zijn tenen te lopen."

LET IT SNOW Na dit gezegd te hebben, gaat hij met de groep aan de gang met het lied 'Let it snow'. Dit lied werd in juli 1945 geschreven in Hollywood en kwam als inspiratie tijdens een hittegolf toen de schrijvers zich koelere omstandigheden wensten en is door onder meer Frank Sinatra en Dean Martin erg beroemd geworden. Hoewel het geen verwijzing vormt naar de Kerstmis wordt het wel veelvuldig tijdens de Kerstmis op de radio gedraaid. Gefaseerd legt Zijp uit wat de bedoeling precies is en zingt wat regels voor die hij ondersteunt met pianospel.

Na een paar keer oefenen en nog wat aanwijzingen klinkt het lied uiteindelijk vierstemmig door de zaal. Aan de dirigent is duidelijk te zien dat hij zeer tevreden is over wat ten gehore is gebracht en constateert dat de stemmen inmiddels aan wat smering toe zijn waarop hij laat weten dat het tijd is voor de koffiepauze. Die mededeling wordt goedkeurend aangehoord en maakt dat de groep in beweging komt. Voordat Zijp zelf naar de koffiekamer loopt, merkt hij op dat het koor nog wat bassen en tenoren kan gebruiken. ,,Dus als er nog mannen zijn die overwegen om ook te komen zingen, dan zijn ze meer dan welkom", besluit hij.

REPERTOIRE Het repertoire van Ridge Voices is breed en veelzijdig waarbij wordt gezongen in het Nederlands, Engels, Frans, Latijn, Duits, Afrikaans en af en toe ook in het Zweeds. Het koor geeft niet alleen openbare uitvoeringen, maar omlijst ook openingen jubilea en andere bijzondere gelegenheden. Een kleine rondvraag leert dat iedereen binnen de groep zingen als een buitengewoon ontspannende hobby ervaart.,,Het is goed voor je hart, longen en je humeur", verklaart iemand.

Eén van de andere leden verwoordt het illustratief door te stellen dat je niet alleen hoeft te zingen onder de douche, in de auto of in de badkamer. ,,In groepsverband is het nog veel leuker en heel gezellig." Waar iedereen al naar uit kijkt, is tweede Pinksterdag, 1 juni 2020. Dan organiseert Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (kortweg SCAUH) 'Per Pedaal naar Vocaal' waar Ridge Voices weer aan mee wil doen. Dat is een evenement waarbij eenieder kan genieten van de unieke combinatie van koormuziek en het ervaren van cultureel erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug.

Meer informatie op www.ridgevoices.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie