Edith Hazelzet is in april meerdere dagdelen in De Binder om verhalen op te schrijven.
Edith Hazelzet is in april meerdere dagdelen in De Binder om verhalen op te schrijven. Wilco Willemse

Naslagwerk over valwind in de maak

Maatschappelijk

LEERSUM/HEUVELRUG De late vrijdagmiddag van 18 juni 2021 gaat de Heuvelrugse geschiedenisboeken in. Leersum en directe omgeving werd die middag getroffen door een verwoestende valwind. Een kleine 40 seconden lang was de kracht van de natuur allesoverheersend. Gelukkig kwam de gemeenschap met de schrik vrij, er vielen geen menselijke slachtoffers. Wat resteerde was een blijvend litteken; duizenden bomen sneuvelden en laten een dorp achter waar het licht anders is, waar de zichtlijnen opnieuw getrokken zijn.

Wat ook blijft, zijn de herinneringen en de verhalen van iedereen die bij de ramp betrokken was. De gemeente heeft opdracht gegeven om een herinneringsboek te laten maken. Om de geschiedenis vast te leggen en wellicht ook bij te dragen aan de verwerking. De oplage is 4000 stuks en de gemeente geeft het cadeau aan de inwoners van het getroffen gebied. De Leersumse journalist en correspondent van deze krant Edith Hazelzet neemt het schrijfwerk voor haar rekening.

LESSEN LEREN ,,Al vanaf die dag in juni ben ik met het onderwerp bezig”, vertelt Hazelzet. ,,Hoe het kon gebeuren, wat het heeft gedaan en nog steeds doet met mensen. Maar ook welke lessen we ervan kunnen leren. Ik vind het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat er na zo’n heftige gebeurtenis geen slachtofferhulp beschikbaar was. Dat moet voor andere plaatsen die zoiets overkomt in de toekomst anders geregeld worden.”

BOEKIDEE Hazelzet: ,,Al snel na de valwind ontstond het idee om een boek te schrijven over de gebeurtenis. Met verhalen uit het dorp, beschrijvingen van de hulpverlening en andere acties die volgden direct na het natuurgeweld. Maar ook het grotere beeld van hoe de klimaatcrisis bijdraagt aan dit soort extreem weer. Reinier van den Berg kwam ons in oktober vertellen dat de kans op herhaling vijf keer groter is dan in de vorige eeuw. Gelukkig is de kans dat precies hetzelfde gebied aangedaan wordt nog steeds heel klein.”

Er is veel te vertellen. 7500 mensen, 7500 verhalen

,,Er is veel te vertellen. 7500 mensen, 7500 verhalen. Elk verhaal vanuit een eigen en uniek perspectief. Mensen van wie hun huis of tuin verwoest is. Of de brandweerman die direct in actie komt, zonder te weten hoe het met zijn eigen gezin is. Veel verhalen liggen nog op straat. Via gerichte vragen op Facebook ben ik op zoek naar die unieke verhalen. Ik roep mensen met een bijzonder verhaal op om dat te komen vertellen. Helaas moet ik selectief zijn. Er zijn 90 auto’s geplet, maar in het boek is geen plek voor 90 verhalen daarover. Mensen die met me in contact willen komen zijn welkom in De Binder op maandagochtend 11 april, zaterdagmiddag 16 april, dinsdagochtend 19 april en maandagavond 25 april. Ook per mail ben ik bereikbaar voor het toesturen van verhalen en bijzondere foto’s: boekvalwind@gmail.com.”

KLIMAAT Hazelzet wil het boek niet schrijven zonder het verhaal van het grotere plaatje: ,,De klimaatcrisis is overal om ons heen. Mede daardoor ontstaan dit soort extreme weersituaties en dat wil ik dan ook niet onbenoemd laten in het boek. Als dat leidt tot een grotere bewustwording bij een aantal mensen, ben ik tevreden.”

,,Zo’n boek schrijf je niet alleen”, gaat Hazelzet verder. ,,Voor fotomateriaal werk ik, naast de inwoners, samen met Cees Keur en Arie Rebergen en Marja Spijker helpt me met de social media. De vormgeving van het naslagwerk en het drukken gebeurt ook lokaal. Als alles meezit, is het boek eind van dit jaar klaar.”

door Wilco Willemse

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 7 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 13 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33