Afbeelding
Edith Hazelzet

Gemeente laat boek over valwind maken

Maatschappelijk

HEUVELRUG Het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug wil alle gedupeerden van de valwind van 18 juni 2021 een hart onder de riem steken. Om te verwerken wat er gebeurd is en de historische gebeurtenis vast te leggen, laat de gemeente een aandenken in de vorm van een boek maken. Dit boek is een cadeau voor de inwoners van de getroffen gebieden en andere getroffenen. 

De verwoestende valwind in Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen heeft mensen in verbijstering achtergelaten. Lege, kale straten bieden een troosteloze aanblik en mensen zijn erg geschrokken. Elke nieuwe storm brengt sommigen ook meteen terug naar dat desastreuze moment van 18 juni 2021. Om deze gebeurtenis niet te vergeten en om te verwerken wat er is gebeurd, laat de gemeente nu een aandenkingsboek maken. 

Ook journalist uit Leersum Edith Hazelzet had een dergelijk idee: ,,Het gebeurde bleef me bezig houden. De nasleep van die paar minuten extreem weer is enorm. Het raakt allerlei vlakken van het persoonlijk leven van inwoners, maar ook van de samenleving als geheel. Van de bossen en bomen, van de bovenkamers van mensen tot en met kabels in de grond, en alles wat er tussen zit. De valwind heeft mensen getroffen in hun hart, huis en haard, en veel in hun omgeving is blijvend veranderd.”

Na een paar verkennende gesprekken met haar en haar uitgever, Merit Roodbeen van Nabij Producties, heeft de gemeente besloten om opdracht te geven aan de uitgever. Hierbij gaat de uitgever samenwerken met de journalist en met lokale fotografen, vormgever en drukker. De gemeente vindt het belangrijk dat een journalist deze gebeurtenis vastlegt. 

Het boek omvat een chronologische reconstructie van de valwind en de nasleep ervan, op basis van vele interviews en deskresearch. Een deel van het boek bevat ook een aantal onderzoeksvragen die ingaan op de gevolgen op lokaal niveau van extreem weer. Het wordt een informatierijk boek met veel afbeeldingen.

Het boek verschijnt in een oplage van circa 4.000 stuk en is naar verwachting rond de kerstdagen van 2022 gereed. Het e-mailadres van het project is boekvalwind@gmail.com. Op de Facebookpagina https://www.facebook.com/boekvalwind/ kunnen inwoners hun verhalen en foto’s delen ten bate van het boek.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 6 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 8 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 14 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33