Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Herstelwerkzaamheden Tombe van Nellesteijn worden dit voorjaar uitgevoerd

Historie

LEERSUM De gemeente Utrechtse Heuvelrug is sinds 1906 eigenaar van de Tombe van Nellesteijn in Leersum. Dit rijksmonument uit 1818 van de beroemde architect J.D. Zocher jr. is een graftombe die ook dienst doet als uitzichttoren. Het schilderwerk van de houten delen en met name de slechte staat van het pleisterwerk vragen dringend om herstel. Dankzij de inzet van de Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn is het mogelijk geworden om de restauratiewerkzaamheden dit voorjaar te laten uitvoeren. 

De stichting is in 2020 opgericht met als doelstelling het behoud en herstel van de Tombe van Nellesteijn en het omringende gebied. In samenwerking met de gemeente en een restauratiearchitect heeft de stichting de restauratie voorbereid. Er is een restauratieplan opgesteld, waarvan de kosten 166.000 euro bedragen. De provincie heeft op 10 mei 2021 voor de uitvoering van het restauratieplan een subsidie verstrekt van een ton. Om de financiering rond te krijgen heeft de stichting fondsen geworven ter hoogte van een bedrag van 26.000 euro. De gemeente draagt met 40.000 euro ongeveer een kwart van de totale restauratiekosten bij uit haar reguliere budgetten.

EXPERTISE Nu alle voorbereidingen hebben plaatsgevonden is het de bedoeling dat de werkzaamheden nog dit voorjaar worden uitgevoerd. De gemeente heeft de stichting gevraagd of zij daarbij gebruik mag maken van de ruime expertise die binnen de stichting bij de begeleiding van vergelijkbare trajecten aanwezig is. De stichting heeft daarop toegezegd de uitvoerend architect en aannemer namens de gemeente te zullen aansturen. 

DANKBAARHEID De stichting laat weten verheugd te zijn dat de herstelwerkzaamheden dit voorjaar van start kunnen gaan. Dirk van der Meer, secretaris van de stichting en gids op de Tombe van Nellesteijn: ,,We zijn dankbaar voor de bijdragen van de provincie en de culturele fondsen. Maar ook voor de vele giften die we hebben ontvangen van de inwoners van Leersum en omgeving, die daarmee hebben laten zien dat het behoud van dit unieke monument de moeite waard is. De valwind van 18 juni 2021 heeft de groene omgeving van de Tombe behoorlijk aangetast. Wanneer de toren straks in de steigers staat is dat een mooi symbool voor het toekomstig herstel van het getroffen gebied.” 

STICHTING BEHOUD TOMBE Wethouder Gerrit Boonzaaijer: ,,Het is bijzonder prettig dat de Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn zich samen met de gemeente sterk maakt voor het behoud van de tombe. Ik ben blij met de betrokkenheid van inwoners en deskundigen uit het monumentenveld die de handen ineen hebben geslagen om dit mogelijk te maken. Zonder twijfel wordt de tombe weer in haar oude luister hersteld.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00