Afbeelding
Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn

Provincie betaalt bijna een ton voor restauratie Tombe van Nellesteijn

18 mei 2021 om 11:39 Historie

LEERSUM De provincie Utrecht heeft de Tombe van Nellesteijn in Leersum aangewezen als één van de Erfgoedparels 2021. Dat betekent dat de provincie een bijdrage van bijna 100.000 euro gaat leveren aan de kosten van de restauratie.

De Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn zet zich in voor het behoud en herstel van de Tombe van Nellesteijn. De Tombe is een unieke combinatie van belvedère en mausoleum in Leersum. Het rijksmonument is in 1818 ontworpen door de bekende landschapsarchitect Jan David Zocher jr.

Sinds de oprichting van de stichting in juli 2020 heeft de stichting samen met een restauratiearchitect en de gemeente Utrechtse Heuvelrug de werkzaamheden ter voorbereiding van de restauratie ter hand genomen. Er werd een restauratieplan opgesteld voor de restauratie van het monument, een website ingericht en de fondsenwerving hiervoor werd gestart. Ook werden besprekingen aangevangen met Staatsbosbeheer voor het herstel van het omliggende gebied, met aandacht voor de door Zocher aangebrachte zichtas naar Broekhuizen.

BELANGRIJKE STAP De kosten van de restauratie worden geschat op ruim 165.000 euro. De provincie neemt daarvan zestig procent voor zijn rekening, 99.391 euro. ,,Voor de stichting betekent dit een belangrijke stap”, meldt voorzitter Theo Kralt. ,,Voor de vereiste eigen bijdragen is de fondsenwerving in volle gang. Wij hopen met de opbrengsten van de in Leersum uitgevoerde publieksacties en de bijdragen van de aangeschreven fondsen ook de financiering hiervoor bijeen te krijgen zodat de restauratie in het najaar kan beginnen.”


Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn


Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn

advertentie
advertentie