Natuurotograaf Jan van der Greef met op tafel het boek waar het allemaal mee begon en in zijn hand de nieuwe reisverhalenbundel.
Natuurotograaf Jan van der Greef met op tafel het boek waar het allemaal mee begon en in zijn hand de nieuwe reisverhalenbundel. Victor Schutijser

'In een staat van onbegrensd leven'

9 maart 2019 om 07:10 lokaal

DRIEBERGEN Prijswinnende natuurfotograaf Jan van der Greef uit Driebergen heeft deze week zijn nieuwe boek 'Onbegrensd leven' uitgebracht. ,,Veel mensen denken natuurlijk gelijk aan een fotoboek, maar dit is een reisverhalen bundel. Tijdens de reizen die ik gemaakt heb om foto's te maken heb ik veel meegemaakt. Dat wil ik delen in dit boek", vertelt Van der Greef.

Victor Schutijser

,,Toen ik klein was bladerde ik graag door een oud boek bij mijn ome Willem. Het was een bijzonder boek met grote platen van vogels, ingekleurd en met een laagje gom eroverheen. Van ome Willem mocht ik niet aan dat boek komen, maar als hij ging wandelen pakte zijn vrouw het boek uit de kast en gaf het aan mij", weet Van der Greef nog goed. Het boek heeft een grote indruk achtergelaten en is de inspiratie geweest voor een groot deel van zijn fotoreizen.

FASCINATIE ,,Bij het bepalen van de volgende fotoreis heb ik altijd een dier in gedachten wat ik op de foto wil zetten. Waar de fascinatie van die specifieke dieren vandaan kwam besefte ik me lang niet, totdat ik weer terug dacht aan dat boek van ome Willem. Via Marktplaats heb ik een exemplaar gevonden. Toen bleek dat veel vogels die ik nagereisd ben met mooie platen in het boek staan. Als visueel ingesteld kind heb ik dat vroeger toch opgeslagen. Met die realisatie dacht ik, daar moet ik een boek over gaan schrijven", vertelt Van der Greef.

GEEN FOTO'S De verhalen in het boek zijn autobiografisch. ,,Het is een intieme tekst geworden. Daarom leek mij een kleiner formaat pagina's voor het boek het beste. Eerst heb ik gekeken hoe we de tekst van de reizen konden combineren met de foto's van diezelfde reizen, maar het bleek een gevecht tussen beeld en tekst te worden. De beelden komen beter tot uiting op een grotere pagina, terwijl de tekst om een kleiner formaat vraagt. Daarom heb ik er voor gekozen om tekst en beeld te splitsen. De verhalenbundel gaat puur om de verhalen. De eerste pagina van het hoofdstuk krijgt wel de tekening van een vogel uit het oude boek van ome Willem", beslist Van der Greef. In oktober komt dan een tweede boek uit, die veel meer op het visuele verhaal gericht is.

17 REISVERHALEN In de reisverhalenbundel zoomt Van der Greef in op bijzondere momenten die hij meemaakte. ,,In de natuur kan ik me soms helemaal verbonden voelen met alles, een soort eenheidservaring. Dat is een toestand alsof tijd niet bestaat. Je hoofd kan dan helemaal stil worden. Dat kan komen door het focussen op iets heel moois. Die momenten komen foto's op me af, voor mijn gevoel. In zo'n staat ben ik onbegrensd, vandaar de titel van het boek", aldus Van der Greef.

Het woord 'onbegrensd' in de titel heeft twee betekenissen. Het gaat om spiritueel en fysiek onbegrensd zijn. Door de ziekte polio zit Van der Greef al van jongs af aan in een rolstoel, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om reizen te maken door onontgonnen gebied. ,,Als we iets willen bereiken hebben we van te voren vaak een weg in ons hoofd hoe we dat moeten bereiken. Met mijn reizen ben ik erachter gekomen dat als die weg geblokkeerd is, er vaak een andere weg is. Vaak nog mooier dan wat ik zelf had kunnen bedenken", zegt Van der Greef.

In het boek komen heftige en mooie verhalen voorbij. Zo is er onder andere te lezen over een mislukte moordaanslag in India, hoe een Nijlpaard de boot waar Van der Greef met zijn jonge zoontje in zaten kantelde en de bijzondere rol die de Quetzal speelt in zijn leven.

Het reisverhalen boek 'Onbegrensd leven' is te verkrijgen op www.janvandergreef.com

advertentie
advertentie