De paden op, de lanen in. Het is mooi wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.
De paden op, de lanen in. Het is mooi wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Wilco Willemse

'Samenwerking cruciaal om meer mensen te laten bewegen'

2 februari 2020 om 06:48 Maatschappelijk

HEUVELRUG Vorige week schreef De Kaap/Stichtse Courant al over de opdracht die er ligt bij de buurtsportcoaches van onze gemeente. Vandaag kijken we naar welke activiteiten er ingezet worden om de doelstellingen te behalen. De activiteiten blijken divers en de doelstelling duidelijk: meer mensen laten bewegen!

Wilco Willlemse

,,Of beter, nóg meer mensen laten bewegen", aldus Ruben Buist, teamleider van de buurtsportcoaches van Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond. ,,Want er bewegen al bovengemiddeld veel mensen. Maar het kan altijd beter. En met de gemeente hebben we vooral gekeken naar extra inzet op het in beweging krijgen van zogenaamde kwetsbare doelgroepen, zoals senioren of juist heel jonge kinderen of mensen met een beperking."

MOTORIEK Bij sportbonden en andere beweegaanbieders komt dat ook steeds meer in beeld. ,,Dat zie je bijvoorbeeld aan de toename in interventies voor jonge kinderen, vanaf zeg maar drie jaar. Voorheen kon je bij de sportvereniging terecht vanaf zes jaar. Nu blijkt dat juist de jaren er voor zo belangrijk zijn voor de motorische ontwikkeling, worden activiteiten ontwikkeld voor jongere kinderen. En waar dat bij de sportclubs vooral betrekking heeft op de eigen sport, hebben we als buurtsportcoaches de Sportspeeltuin ontwikkeld. Een vooral leuke beweegactiviteit waar alle motorische gebieden aan bod komen. In Leersum al voor het vierde jaar succesvol. Daar hebben we dat samen met volleybalvereniging Volleer opgezet en zijn wekelijks meer dan 30 jonge kinderen aan het bewegen."

,,Die samenwerking is voor ons cruciaal", aldus Buist. ,,We proberen altijd om activiteiten samen met een bestaande partner in te zetten. Dat levert meer borging op in de dorpen en zorgt voor meer deskundige activiteitenbegeleiders. Vaak zijn dat sportverenigingen of andere beweegaanbieders."

VERGRIJZING Ellen Abbringh is vitaliteits- en leefstijlcoach en heeft in samenwerking met Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond de 'Wandelchallenge' ontwikkeld. ,,In een vergrijzende gemeente zoals de onze, is het ook van belang om veel beweegactiviteiten te hebben voor senioren", legt Abbringh uit. ,,Bewegen werkt preventief tegen allerlei ziektebeelden, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaataandoeningen. Maar ook het sociale aspect van een gezamenlijke wandeling moet je niet onderschatten. In een groep bewegen gaat eenzaamheid tegen en er ontstaan vriendschappen."

GROENE CONCEPT Ook de plek waar we wonen biedt volop mogelijkheden. Abbringh: ,,Het groene recept noem ik dat. Wandelen in de bossen en dan in zo'n mooie omgeving als de Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk heerlijk. Genieten in de natuur en tegelijkertijd werken aan conditie en uithoudingsvermogen. In alle dorpskernen starten in de week van 17 februari één of meer wandelgroepen op verschillende dagen en tijdstippen. Iedereen kan meedoen, ook als je ongetraind bent. De groep wordt begeleid door een ervaren wandeltrainer die de deelnemers klaarstoomt om op 16 mei de Amerongse Koploop te lopen. Een mooie wandeling van 6, 10 of zelfs 16 kilometer door de prachtige bossen van Amerongen en Leersum."

Aanmelden kan via www.heuvelrugsportiefengezond.nl/wandelchallenge

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie