Willem Lenssinck, Trudie van Haaster, Welmoed Reitsma, de prijswinnaars.
Willem Lenssinck, Trudie van Haaster, Welmoed Reitsma, de prijswinnaars. Wes Janssen

Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022

4 juli 2022 om 11:16 Kunst

HEUVELRUG In de sfeervolle tuin van het Stadsmuseum in Rhenen werd op zaterdag de Hans Nijhof kunstprijs uitgereikt. Met het kunstwerk “Zien” won Trudy van Haaster uit Driebergen de eerste prijs. De prijs is genoemd naar de overleden Hans Nijhof, wethouder in Utrechtse Heuvelrug die veel betekend heeft voor de kunst en cultuur. 

Net als andere jaren waren er ook nu veel inzendingen, de negenkoppige jury had een flinke taak aan het jureren van de uiteenlopende kunstwerken. Ze keken naar kwaliteit, visualisatie, compositie en welke emotie de stukken hadden opgewekt. De burgemeester van Rhenen, Hans van der Plas, mocht de winnaars bekend maken. Welmoed Reitsma uit Leersum was vooral geïnspireerd door de kwetsbaarheid van mensen met haar kunstwerk Transfer en kreeg de derde prijs. Tweede werd de Langbroekse beeldhouwer en ontwerper Willem Lenssinck met zijn beeld Yamato. Als eerste eindigde Trudy van Haaster met haar textielcreatie ‘Zien’ dat verschillende uitvoeringen van ogen toonde. 


Trudy bij haar kunstwerk - Wes Janssen

Ter gelegenheid van de uitreiking van de prijs werden prijswinnaars en veel cultureel betrokken ontvangen in het Stadsmuseum,  zo ook de Rhenense burgemeester Hans van der Pas en de wethouders Dick Poortinga uit Rhenen, Karin Oyevaar uit Driebergen en Wil Kosterman uit Wijk bij Duurstede.

TOELICHTING Voordat Trudy uit handen van Henk Drok, voorzitter van de Stichting Culture Regio het kleine bronzen beeld van twee dansende nijlpaarden kreeg overhandigd gaf ze eerst een toelichting op haar werk. 

,,Door aan de slag te gaan met het thema ‘masker als grens tussen binnen en buiten’ kwam ik in het onderzoek het oog als centraal gegeven tegen. Wat zie ik, wat komt bij me binnen en wat niet. Wat zou ik willen zien, wat zie ik in mijn binnenwereld en wat buiten die wereld. Hoe neem ik mezelf en de wereld waar. Vanuit welke context kijk ik naar de ander. Het oog zelf is objectief, ik ben degene die invult en kleurt’’. Het kleine bronzen beeld moest de winnares direct weer afstaan. Het blijft in Rhenen. Waar de gemeente Rhenen zorg voor draagt.

In oktober is er nog een werk van Trudy te zien op een expositie in Den Dolder. Het winnende kunstwerk ‘Zien’ blijft in de gemeente Rhenen en wordt op een passende wijze tentoongesteld.  

advertentie
advertentie