Afbeelding
Stichting Kasteel Amerongen

Archeologisch onderzoek Margaretha Turnorplein van start

Historie

AMERONGEN Stichting Kasteel Amerongen wil samen met gemeente Utrechtse Heuvelrug het Margaretha Turnorplein opnieuw inrichten. Of dit lukt is vooral afhankelijk van vergunningen en financiering. Om de vergunningen rond te kunnen krijgen zijn er diverse onderzoeken nodig, waaronder een archeologisch onderzoek. 

Het archeologische onderzoek staat gepland voor de week van 8 juni. Voor dit onderzoek is het nodig om twee proefsleuven te graven. Er wordt met name rekening gehouden met de aanwezigheid van nederzettingssporen en infrastructurele resten uit de late middeleeuwen tot en met de nieuwe tijd. Ook zou het kunnen dat tijdens het onderzoek resten van funderingen en muurwerk ontdekt worden. 

LOOPGRAVEN Ivar Schute van bureau RAAP is projectleider van het archeologisch onderzoek op het Margaretha Turnorplein: ,,Het zou kunnen dat we sporen gerelateerd aan militair gebruik, met name loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, tegenkomen. Ook kunnen we niet uitsluiten dat er resten van de voormalige Sint-Pieterskerk en graven van het bijbehorende kerkhof worden aangetroffen. Westelijk van het plein zijn er in het verleden twee graven gevonden.”

PARKEERPLAATS Voor omwonenden zal het in de week van 8 juni een paar dagen niet mogelijk zijn de parkeerplaats op het plein te gebruiken. Het hek aan de kant van de Overstraat gaat dicht tijdens het onderzoek. Het onderzoek zal twee dagen in beslag nemen. 

KASTEELPLEIN ADOPTEREN De benodigde financiering voor de herinrichting van het plein is nog niet rond. Hiervoor start de stichting op 8 juni een aanvullende crowdfundingsactie. Geïnteresseerden kunnen 1.5 m² kasteelplein adopteren. Meer informatie over deze actie staat vanaf 8 juni op de website kasteelamerongen.nl.

De plekken waar de proefsleuven gegraven worden.
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 17 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30