Schraapstaal treedt op in Amerongen, kwartet wordt mannen-trio tijdens Gluren op de Heuvelrug
Schraapstaal treedt op in Amerongen, kwartet wordt mannen-trio tijdens Gluren op de Heuvelrug Bron: Schraapstaal

Vierde editie Gluren op de Heuvelrug

11 november 2019 om 06:32 Evenementen

HEUVELRUG Voor de vierde keer op rij vindt op zondagmiddag 17 november het evenement 'Gluren op de Heuvelrug' plaats. Wat begon in Driebergen in Doorn verspreidt zich nu als olievlek over de rest van de gemeente. Na het aanhaken van Leersum en Maarn afgelopen jaar, zijn er nu ook huiskameroptredens in de dorpen Amerongen en Maarsbergen.

Wilco Willemse

Cultuurcoach voor Utrechtse Heuvelrug namens Bibliotheek Z-O-U-T is Maja van Eijndthoven. Zij is verantwoordelijk voor het programma tijdens de culturele zondag: ,,Er zijn zondag 17 november maar liefst 46 verschillende acts in evenzoveel huiskamers. Ik zeg huiskamers, maar er zijn ook heel bijzondere plekken bij, zoals de kapel bij huis Doorn. Ook wordt er gespeeld in een café, een jongerenruimte en bij verschillende culturele centra, zoals de Cultuurhoek en De Binder. Maar de meeste podia zijn toch bij mensen thuis. Bij inwoners van onze gemeente die hun huiskamer beschikbaar stellen als concertzaal of podium."

GA HET BELEVEN Elke act verzorgt op dezelfde plek drie optredens: ,,Dat zijn bijna 150 optredens, helemaal gratis en verspreidt over de hele gemeente", aldus Van Eijndthoven. ,,Je kunt dus op één dag drie verschillende acts bijwonen, op steenworp afstand van elkaar en dat alles voor nop. Deze week worden programmaboekjes huis-aan-huis verspreid. Daar staan de verschillende acts allemaal in beschreven, compleet met de adressen en speeltijden er bij. Dus zoek vooral drie leuke optredens uit en ga het beleven."

VERRASSING Ook de afgelopen jaar verkozen 'Dichter op de Heuvelrug' Gera Pronk zal op verschillende plekken werk voordragen. Van Eijndthoven: ,,Waar, wat en hoe ze dat doet, is een verrassing. Op een paar van de 46 plekken zal ze voorafgaand aan het geplande optreden het publiek meenemen in haar dichtkunsten."

SCHRAAPSTAAL In Amerongen speelt op de Holleweg 6 (13.30, 14.30 en 15.30 uur) het muziekgezelschap Schraapstaal. Corné Hoogervorst speelt trekharmonica: ,,In een andere samenstelling heb ik al eerder meegedaan met Gluren op de Heuvelrug, met Schraapstaal is dit de eerste keer. En ik mag in mijn eigen dorp Amerongen optreden. Schraapstaal speelt al weer 27 jaar West Europese Folk. En dan vooral traditionele muziek, maar ook wat pop. We zijn normaal met z'n vieren, maar helaas kan Gitta, de enige dame in onze band, niet meespelen. We hebben voor de drie optredens steeds een andere setlist samengesteld. Dat maakt het voor ons, maar zeker ook voor de gastheer en -vrouw een stuk leuker. En het publiek kan dus blijven als ze na een optreden nog meer van ons willen horen."

WOONKAMER Martha Baarda en Lodewijk van Duuren wonen nu een jaar in Amerongen en stellen hun woonkamer beschikbaar voor Gluren op de Heuvelrug: ,,Hopelijk hebben we stoelen en koffie genoeg. Hiervoor woonden we op een boot in Dordrecht. Daar was een soortgelijk evenement en daar deden we ook mee als locatie. Hartstikke leuk! Toen we lazen dat in ons nieuwe dorp ook naar locaties gezocht werd hebben we ons meteen aangemeld. We hebben geen jonge kinderen dus spreken we geen mensen op het schoolplein of bij de voetbalclub. Dit is voor ons een heel leuke manier om kennis te maken met dorpsgenoten. Alle buren mogen bij ons gluren."

advertentie
advertentie