Vrouwenkoor Waterzooi in actie.
Vrouwenkoor Waterzooi in actie. Wim Engelaer

Vrouwenkoor Waterzooi zingt verhalen over water

27 september 2019 om 16:04 Muziek

DOORN Er bestaan meerdere koren op de Utrechtse Heuvelrug, maar een vrouwenkoor zoals Waterzooi, dat voornamelijk liederen over de zee zingt is vrij bijzonder. Toen ze niet mochten aansluiten bij de mannenkoren met dit genre, besloten ze elf jaar geleden zelf een vrouwenkoor op te richten. Het koor staat garant voor zingen, bewegen en vooral veel plezier.

Corina Blommendaal

Richa Kromhout is één van de oprichters en ook de dirigent. ,,We zaten met z'n vieren bijeen in een huiskamer en besloten een vrouwenkoor op te richten met zeeliederen", vertelt ze. ,,Er bestonden al meerdere mannenkoren met dit genre maar geen vrouwenkoren. We hadden gevraagd of we aan mochten sluiten maar dat was niet de bedoeling. Dus besloten we het heft in eigen handen te nemen en hebben zelf een vrouwenkoor opgericht. Onze mannen zaten op zo'n mannenkoor, vandaar dat wij bekend waren met deze liederen en het ons enorm aansprak."

ACHTERBLIJVEN Mannen die de zee op gaan zingen andere liederen dan vrouwen die achterblijven. ,,Daarom zingen wij over de walkant, het afscheid, toch wel fijn dat de mannen even weggingen, dat soort dingen. Er hoeft maar een druppel water in voor te komen, dan past het in ons repertoire. We zijn er met z'n vieren mee begonnen en we zijn nu met ongeveer twintig vrouwen. We zouden het enorm leuk vinden als daar een aantal bij zouden komen."

GEZELLIGE GROEP Vrouwenkoor Waterzooi repeteert elke dinsdagavond op het Woonoord van BNMO op de Woestduinlaan. ,,Dit is van 20.00 tot 22.00 uur met een korte pauze", zegt Jeanet van Beek, ook lid vanaf het begin. ,,Het is een gezellige groep. De leeftijd varieert tussen de vijftig en de tachtig jaar en onze leden komen overal vandaan. Uit Wijk bij Duurstede, Den Dolder, Amerongen, Leersum, Maarn, Doorn, Driebergen en Maarsbergen. Je hoort het niet zo vaak, het zingen van zeeliederen door vrouwen dus het is vrij uniek in deze regio."

SPEELS Waar gezongen wordt door vrouwen, mogen de muzikanten wel mannen zijn. ,,Muzikanten hebben we ook hard nodig, zoals accordeonisten, viool, luit, banjo of mandoline. Dat maakt het heel speels. Het is ongedwongen, we staan niet stil, we bewegen veel, we vertellen verhalen met drama erbij. Leuke, verhalende liedjes, waaronder veel goede meezingers. Over liefde en trouw, ontrouw, werken, visvangst, vreugde en verdriet, eigenlijk alles wat bij het leven aan zee hoort. We treden veel op in woonzorgcentra in de hele omgeving, de bewoners genieten daar enorm van. En wij zelf ook."

Het doel van Vrouwenkoor Waterzooi is mensen een fijne en gezellige avond te bezorgen en zelf ook vooral te genieten van het optreden. Ook doen ze samen leuke dingen. ,,Zo zijn we vorig jaar ter ere van ons tienjarig bestaan naar Vlieland geweest", vertelt Kromhout. Ook deden ze mee aan het Shanty festival in Wijk bij Duurstede en zijn ze tweede geworden.

Lid worden? Kijk voor meer informatie op www.waterzooi.info

advertentie
advertentie