Archieffoto ter illustratie: de vondst van een drugslab in een schuur.
Archieffoto ter illustratie: de vondst van een drugslab in een schuur. Politie Gelderland

Politie bezoekt het buitengebied van de Heuvelrug in strijd tegen drugslabs

Misdaad

HEUVELRUG In de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede brengen politiemensen sinds vrijdag 15 april een bezoek aan de buitengebieden. Ze gaan het gesprek aan met bewoners en vragen daarbij aandacht voor het veilig verhuren van schuren of loodsen. Dit is nodig omdat gemeenten en politie steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied zien. 

Dit brengt grote risico’s met zich mee voorbewoners, omwonenden en milieu. Burgemeester Frits Naafs juicht de samenwerking om meerdere redenen toe. ,,We beschikken over een krachtig en ondernemend buitengebied. Toch is in de afgelopen periode meerdere keren gebleken dat kwaadwillende individuen en groeperingen proberen hun voet aan de grond te krijgen in onze gemeente. Ze maken daarvoor misbruik van onze kwetsbaarheden. Het zou misplaatst zijn om te stellen dat de georganiseerde en grootschalige drugscriminaliteit aan ons voorbij gaat. De recente ontmantelingen van een drugslaboratorium en -distributielocatie in Overberg hebben aangetoond wat de verregaande consequenties zijn voor mens en milieu.”

SAMENWERKING De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat niet langer alleen, maar is in de aanpak gesterkt door haar buurgemeenten en vele veiligheidspartners. Burgemeester Frits Naafs is trots op deze samenwerking: ,,Het is vrij gemakkelijk om te constateren dat alleen het bundelen van inzichten en krachten blijvende resultaten gaat opleveren op de lange termijn. De bewoners en ondernemers in het buitengebied hebben daar recht op en zijn bovenal onderdeel van dit proces. Dat is juist het mooie aan deze samenwerking: het is niet gebaseerd op wantrouwen en controleren, maar op het creëren van laagdrempelig onderling contact met bewoners en ondernemers. Het doel is niet om te handhaven, maar om vertrouwen te creëren. Door bestaande zorgen met elkaar te delen kunnen we menselijk leed voorkomen.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Rood licht voor verhuizing Landelijke Eenheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw Buntplein Maarn opgeleverd 18 uur geleden
Afbeelding
Zonnevelden Overberg nog steeds omstreden 29 nov, 16:37
PREMIUM
Afbeelding
College botst met provincie over windturbines 29 nov, 11:58
Afbeelding
CBS Coolsma heeft dankzij groep 7 nu een Voedselbosje op het plein 28 nov, 13:58
PREMIUM
Afbeelding
Praat mee over toekomst het Bosbad 28 nov, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
‘Volgend jaar ga ik voor de eerste plek op het WK’ 27 nov, 07:32