Afbeelding
Politie

Meer geweld en intimidatie in Heuvelrug

31 juli 2019 om 13:45 Misdaad

HEUVELRUG Het aantal bij de politie gemelde geweldsmisdrijven, bedreiging en vernielingen is in het eerste halfjaar van 2019 met bijna de helft toegenomen. Dat blijkt uit de gemeentelijke criminaliteitscijfers, die woensdag bekend zijn gemaakt. Volgens burgemeester Frits Naafs en zijn veiligheidsmedewerker Stephan Walther is dat vooral te wijten aan overlastproblemen met asielzoekers. 

Michiel Schaaij

Eind vorig jaar en begin dit jaar zorgden zogenoemde 'veiligelanders' uit het asielzoekerscentrum in Leersum voor problemen in buslijn 50. Ook waren er verschillende incidenten met die groep bij de Doornse filialen van Albert Heijn en Jumbo. Volgens veiligheidsadviseur Walther ging het vooral om verbale intimidatie. Het goede nieuws is, dat die incidenten inmiddels voorbij lijken te zijn.

INTIMIDATIE In een toelichting zegt burgemeester Naafs dat ,,het gedoe in de bussen en de Doornse supermarkten" nu wel zo'n beetje achter de rug is. De stijgende tendens is gekeerd, zo blijkt uit de laatste cijfers. Naafs en Walther verwachten daarom, dat het komende halfjaar weer een daling van het aantal geregistreerde bedreigingen en intimidaties zal laten zien. 

OVERLAST De politie en de gemeente kregen de afgelopen zes maanden verder bijna honderd overlastmeldingen door jeugdigen binnen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, is dat een stijging van 37 procent. Of de toename van het aantal vernielingen ook aan die jongeren te wijten is, durft de burgemeester niet te zeggen. ,,Die vernielingen zijn een beetje ongrijpbaar fenomeen", aldus Naafs.

INTERNET Opvallend is verder dat er door inwoners steeds vaker aangifte wordt gedaan van oplichting via internet. Heuvelruggers blijken regelmatig slachtoffer te worden van fraude door internethandel, onder andere op Marktplaats.nl. Toch is het niet alleen slecht nieuws wat de klok slaat. Het aantal woninginbraken is het eerste halfjaar met meer dan 20 procent gedaald. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie