Afbeelding
lavueltaholanda.com

'Honderden evenementen rondom La Vuelta Holanda'

Wielrennen

HEUVELRUG De start van de Ronde van Spanje volgend jaar in Utrecht en Noord-Brabant, wordt omlijst door honderden sportieve, culturele en feestelijke activiteiten. De organisatie van La Vuelta Holanda ontving de afgelopen maanden 272, meldt zij. ,,De plannen variëren van Spaanse festivals, fietstochten tot muurschilderingen en educatieve programma's."

Op 29 april, de dag waarop het 85 jaar geleden is dat de eerste Ronde van Spanje werd verreden, trapt La Vuelta Holanda het activiteitenprogramma af. Van april tot en met de drie 'Nederlandse' etappes op 14, 15 en 16 augustus is er in en rond de 34 doorkomstgemeenten van alles te beleven. ,,Dat zo veel partijen zich hebben gemeld, laat zien hoe betrokken de organisaties en inwoners uit Brabant en Utrecht zijn", zegt Martijn van Hulsteijn, directeur La Vuelta Holanda. De organisatie van La Vuelta Holanda stimuleert de organisatoren van de zijdelingse evenementen om eventuele opbrengsten te doneren aan het goede doel van La Vuelta Holanda: Het Fonds Gehandicaptensport.

In Utrecht komen er onder andere Vuelta wielercafés, fietshubs en een NK wielerquiz. Wethouder Klaas Verschuure van de gemeente Utrecht: ,,Ik ben blij verrast met het grote aantal plannen dat is ingediend. We hebben vanaf het begin gezegd dat we er een feest van willen maken voor alle Utrechters. Dit toont aan dat velen ook enthousiast iets in hun eigen wijk, buurt of straat willen organiseren." Andere dingen die in Nederland gaan gebeuren zijn pubquizzen, Vuelta Festivals, een theatervoorstelling geïnspireerd door La Vuelta, podcasts, 'plogging-acties', een Spaans filmfestival, wetenschapsblogs over wielrennen, een fietsbellenorkest, dikke bandenraces, een waterfietswedstrijd, een Vuelta-lied en een fietsbouw-project waarbij statushouders worden gekoppeld aan potentiële werkgevers.

Na een eerste inventarisatie is besloten om financiële bijdragen toe te kennen aan 139 plannen waarvan vele bestaan uit meerdere activiteiten. Niet alle plannen krijgen het volledig aangevraagde bedrag toegekend. ,,We willen uiteraard voorkomen dat plannen om die reden toch niet door kunnen gaan", licht Van Hulsteijn toe. ,,Daarom kijken we momenteel samen met die organisaties of er samenwerkingsmogelijkheden of andere, aanvullende financieringsbronnen zijn te vinden. Daarna maken we het plaatje compleet."

De komende maanden zullen de activiteiten die doorgang vinden, op de website van La Vuelta Holanda geplaatst worden.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 1 minuut geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel gisteren
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30