Afbeelding
ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Meldpunt Vuurwerkoverlast Heuvelrug van start

10 december 2019 om 10:50 Maatschappelijk

 HEUVELRUG Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren angst en stress. Daarnaast lopen elke jaarwisseling honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn toevallige voorbijgangers. Vuurwerk bevat zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na iedere jaarwisseling moet zo'n drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Al deze schade, overlast en vervuiling kost de samenleving veel geld. De Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug (PvdD UH) is een eigen meldpunt gestart voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, nu het landelijke is gestopt.

Edith Hazelzet

De Partij voor de Dieren is voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Tradities zijn waardevol, maar het gaat volgens hen te ver als mensen of dieren eronder lijden. In het belang van dieren, natuur en milieu én onze eigen veiligheid willen zij de traditie omvormen naar professionele vuurwerkshows. De roep van de Partij voor de Dieren om een vuurwerkverbod vindt steeds meer weerklank. Ook artsen, burgemeesters, brandweer en politie pleiten al langer voor een verbod. In Nederland is intussen meer dan de helft van de bevolking voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, blijkt uit onderzoek van EenVandaag uit december 2018.

HULPHONDEN In veel steden heeft de discussie van de afgelopen jaren geleid tot het instellen van vuurwerkvrije zones. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn deze zones aangewezen. Dit zijn locaties waar kwetsbare groepen mensen wonen, waar dieren verblijven plus locaties waar eerder sprake was van schade en overlast door het afsteken van vuurwerk. In de gemeente wonen veel blinden en slechtzienden, die voor een deel gebruik maken van hulphonden. Een op de vijf hulphonden raakt elk jaar zo getraumatiseerd door vuurwerk, dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Hun opleiding kost 25.000 euro en het uitvallen van de honden veroorzaakt grote problemen voor degenen die zij ondersteunen.

Stichting Gebruikers Assistentiehonden, de belangenorganisatie voor de hulphondgebruikers, is daarom een landelijke campagne begonnen onder het motto 'Verknal mij niet door vuurwerk'. Zij illustreren deze met verhalen uit de praktijk waaruit blijkt dat hulphonden en hun baasjes soms ook nog eens opzettelijk belaagd worden. Ook worden er elk jaar bewust dieren mishandeld met vuurwerk, zoals de kater die maandag in IJsselstein overleed nadat er vuurwerk in zijn achterste was gestopt en aangestoken. Zijn verdrietige baasje concludeert: ,,Hij was zo lief en benaderbaar; zijn liefheid heeft hem zijn dood bezorgd."

MELD OVERLAST Door overlast te melden en alle meldingen te verzamelen wordt het probleem zichtbaar volgens de PvdD UH. ,,Dat heeft de website vuurwerkoverlast.nl de laatste jaren laten zien. Mede door het grote aantal meldingen op deze site hebben gemeenten stappen genomen om vuurwerk aan banden te leggen." Aangezien dit meldpunt gestopt is, neemt de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug het stokje over in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,We willen zichtbaar maken hoeveel mensen zich storen aan de harde knallen, onveilige situaties en te vroeg afgestoken vuurwerk. Wie weet kunnen we dan de stap maken naar vuurwerkzones in plaats van vuurwerkvrije zones, om uiterlijk op een algeheel verbod te komen."

Wie overlast ervaart door vuurwerk, kan dit melden op https://www.vuurwerkoverlastuhr.nl. 

advertentie
advertentie