Van links naar rechts:

Sarah van Emst (verliezend finalist meisjes)
Isis van den Broek (winnaar meisjes)
 Abel Forger (winnaar jongens)
Van links naar rechts: Sarah van Emst (verliezend finalist meisjes) Isis van den Broek (winnaar meisjes) Abel Forger (winnaar jongens) Charlotte Bogtstra

Internationale tennistoernooien in Doorn

Tennis

DOORN Na een jaartje afwezigheid vanwege corona is het internationale juniorentoernooi in Doorn terug met de vijfde editie, en dit jaar voor het eerst als ITF J3-toernooi. Toernooidirecteur Charlotte Bogtstra verwelkomt tennissers uit onder meer Zuid-Korea, Oekraïne, Rusland, Griekenland, Turkije, Libanon en meerdere Europese landen, maar de lijstaanvoerders komen ‘gewoon’ uit Nederland. Zij luisteren naar de namen Daniel Verbeek (17) en Isis Louise van den Broek (16). Het ITF Juniors In-Doorn Grade 3 ging vorige week zaterdag van start in Tenniscenter Heuvelrug. Afgelopen vrijdag was de start van het rolstoeltennistoernooi.

Naast de twee bovengenoemde namen staan er nog vier Nederlandse jongens en zes Nederlandse meisjes in het hoofdschema, op papier althans, en dat is een mooi aantal voor een ITF J3-toernooi. ,,Er wordt goed gepresteerd op de internationale toernooien en dat is mooi om te zien”, vindt Bogtstra. ,,Dat biedt weer mogelijkheden om de wildcards te geven aan jongere Nederlandse spelers voor het kwalificatietoernooi, zodat zij ook van dit niveau kunnen proeven.”

TREDE HOGER Het toernooi heeft nu voor het eerst de status van J3, een trede hoger dan de voorgaande editie in 2020. ,,Dat hadden we voor 2020 ook al aangevraagd, maar niet gekregen. Nu wel, en dat is mooi. Dat betekent dat er meer punten zijn te verdienen en dat wij moeten voldoen aan huisvesting voor de spelers vanaf de kwartfinales enkelspel en halve finales dubbelspel”, vertelt Bogtstra, die niet de ambitie heeft om nog ‘hogerop’ te gaan.

,,Dan moet je bijvoorbeeld al de hele week huisvesting en (gezonde) maaltijden regelen voor de spelers. Dan wordt het financieel lastig”, aldus de razend drukke Bogtstra, die van hot naar her vliegt in de weken voorafgaand en tijdens het toernooi. De exploitatie van Tenniscenter Heuvelrug gaat namelijk ook nog gewoon door. ,,Maar het is super leuk en uitdagend om te doen. Het is ook heel leuk dat vanaf morgen het tenniscentrum weer bruist. Want dat doet het echt met al die kinderen hier. We doen het graag en we vinden het belangrijk voor de Nederlandse jeugd.”

ONZEKER Op de dag (25 februari) dat in Nederland een groot deel van de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meterregel en de mondkapjesplicht, komt te vervallen, is het misschien moeilijk voor te stellen dat we twee, drie maanden geleden nog met zijn allen gebukt gingen onder de onheilspellende vooruitzichten van de Omikron-variant. ,,Het was destijds onzeker, maar we hebben toen al wel besloten om de voorbereidingen voor het toernooi gewoon te starten. We hebben vaak de vraag gehad hoe het zat met corona en de reisregels. Tennissers uit landen met een ‘entry ban’ die mee wilden doen, moesten we nee verkopen. Dit wijzigde voortdurend en dat was best lastig.”

Voor de organisatie van een ITF J5-toernooi in Arnhem was de onzekerheid wel te groot. ,,Die hebben zich rond de kerst teruggetrokken als organisatie. Ik begrijp het wel, want het zou voor hen de eerste keer worden. Als je er voor de eerste keer voorstaat met coronamaatregelen, dan kan ik me voorstellen dat dat spannend is”, aldus Bogtstra, die met haar organisatie in dat gat is gesprongen. Dit betekent twee weken op rij toernooitennis in Tenniscenter Heuvelrug, de eerste week J3 en de tweede week J5.

ROLSTOELTENNISTOERNOOI Bij het ITF J3-evenement hoort ook een rolstoeltennistoernooi van de ITF Junior Series, van vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart. ,,Dat is een zogenaamde ‘joined single’, daar spelen jongens en meisjes door elkaar heen. Daar hebben we voor het eerst een schema van acht, ook met wat buitenlanders erbij. Dat is wel leuk.”

FINALES J3 Afgelopen zaterdag zijn de finales van de J3 gespeeld en zijn de kwalificaties gestart voor de J5. Het hoofdtoernooi van de J5 start maandag 7 maart. De winnaars en verliezend finalist afgelopen zaterdag waren Sarah van Emst (verliezend finalist meisjes), Isis van den Broek (winnaar meisjes), Abel Forger (winnaar jongens).

Bron: KNLTB

Lizzy de Greef, winnaar Maximilian Taucher, tweede
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00