Thijs Roper komt namens Nederland uit op het WK padel in Spanje.
Thijs Roper komt namens Nederland uit op het WK padel in Spanje. Monique José Timmermans

Maarns tennistalent naar WK in Spanje

28 september 2019 om 06:33 Tennis

MAARN Het is de eerste keer dat een jeugdteam namens Nederland naar het WK Padel gaat. En Thijs Roper is er bij. In oktober reist het Maarnse tennistalent met een team van vier jongens af naar de regio Valencia waar 1200 tot 1600 jongeren de padelbanen zullen bestormen. ,,Zoveel jeugd padellers hebben we als Nederlanders nog nooit bij elkaar gezien", vertelt de Nederlandse jeugdbondscoach Ewan Watson.

Monique José Timmermans

In Maarn heeft Ewan Watson clinics gegeven bij de opening van de padelbanen. ,,Je ziet dat veel tennisverenigingen ook padelbanen aanleggen. Zo komen steeds meer mensen met de sport in aanraking. Thijs kende ik al vanuit de tennissport en ik vroeg hem ook padel te proberen toen er bij LTV een baan open ging." ,,En nu train ik elke zaterdag voor het WK Padel in Spanje", vertelt Roper die zich door de week ook nog intensief met tennissen bezig houdt in Doorn op de Bogtstra en Kempers Tennis Academy. ,,Gelukkig is het OLZ (Openbaar Lyceum Zeist) waar ik op de middelbare school zit een topsportvriendelijke school."

KANSEN De week voor de herfstvakantie gaat het spektakel beginnen. Naast het toernooi voor landenteams waar Nederland aan meedoet, is er ook een open toernooi. ,,We weten eigenlijk niet wat we kunnen verwachten. In Spanje en Argentinië is de sport groot, er zijn alleen al 236 teams namens gastland Spanje. Jeugd van 16-18 jaar speelt in Spanje al op professioneel niveau, daar is niet van te winnen. De vraag is hoe Nederland zich verhoudt tot bijvoorbeeld Groot Brittannië, België of Japan."

BUITENLAND Roper heeft al ervaring mer een toernooi in het buitenland, maar dan met tennis. ,,Het is natuurlijk ontzettend gaaf om te doen. Nieuwe tegenstanders ontmoeten is ook leuk. De moeilijkheid is dat je uit je normale ritme wordt gehaald. Je eigen routine van school en vooral thuis wordt doorbroken doordat je in een hotel verblijft. Dat is altijd wennen." Hoewel de 14-jarige Roper al diverse tennistoernooien in het buitenland heeft gespeeld, kwam hij nog niet eerder in het oranje van Team NL uit. Met padel is dat nu wel gelukt.

TACTISCH SPELEN Volgens padelleraar en -coach is het niet vreemd dat Roper én goed tennist én goed padelt. ,,Hij is handig, atletisch en heeft racketcontrole. Tussen padel en tennis zit vooral een groot tactisch verschil, naast een technisch verschil dat kleiner is. Beide zijn immers racketsporten."

SELECTIEDAGEN In het voorjaar heeft Ewan Watson selectiedagen gehouden waar zestig tot zeventig jeugdige padel-spelers voor het voetlicht zijn gekomen. Vier jongens in de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar zijn geselecteerd om af te reizen naar het WK in Spanje, waaronder Thijs Roper. ,,De hoop is dat door het enthousiasme van deze jongens en de publiciteit rondom het WK de sport nog verder gaat groeien in Nederland."

TOEKOMSTDROOM Nu padel voor de jeugd in Nederland nog relatief klein is, blijft tennissen voor Thijs Roper de belangrijkste sport. Hij is op zijn vierde begonnen en was als zesjarige al gescout voor de jeugdbondstrainingen. Hij heeft heel wat banen en verenigingen gezien. ,,Ik vind tennis en padel allebei geweldig om te doen. Bij tennis is er nu nog meer uitdaging, er zijn in mijn leeftijdscategorie gewoon meer tegenstanders. Mijn droom is om tennis professional te worden, maar als dat niet lukt ga ik zeker verder met padel."

PADELBOND Meer informatie is te vinden op de website van de Nederlandse Padelbond, www.padelbond.nl

advertentie
advertentie