Afbeelding
Archief BDU Media

College Utrechtse Heuvelrug wil betere brandveiligheid nachtverblijven

1 april 2020 om 16:51 Politiek

HEUVELRUG De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) wil ook kleinere nachtverblijven regelmatig op brandveiligheid controleren. Dat staat in een advies, dat door het Heuvelrugcollege is overgenomen. Het gaat daarbij onder meer om hotels, pensions, kampeerboerderijen, kleine zorginstellingen, kamerverhuur en huisvesting voor arbeidsmigranten. 

Michiel Schaaij

Volgens een toelichting van het college hebben tot dusver alleen nachtverblijven voor meer dan tien personen een gebruiksvergunning voor brandveiligheid nodig. Maar volgens de veiligheidsregio leert de praktijk, dat vooral in de iets kleinere nachtverblijven de brandveiligheid niet altijd goed is geregeld. 

CONTROLES Als het aan de VRU en het college ligt, krijgen voortaan ook nachtverblijven voor meer dan vijf personen te maken met controles op het naleven van de brandveiligheidsvoorschriften. Burgemeester en wethouders hebben inmiddels een nieuwe, aangepaste Bouwverordening bij de gemeenteraad op tafel gelegd. Het college hoopt dat door de nieuwe regeling de brandveiligheid in middelgrote kamerverhuurbedrijven beter in beeld komt.

WELSTAND Overigens wil de gemeente in de nieuwe Bouwverordening voorlopig af van de zogenaamde burgerleden in welstandscommissie Mooisticht. Een ambtelijk advies erkent de ,,prima rol" die de vertegenwoordigers van de inwoners hebben gespeeld, maar zegt dat er andere mogelijkheden zijn om over welstandsvergaderingen te communiceren. De zittingsduur van de laatste burgerleden liep eind vorig jaar af. 

SUBJECTIEF Wethouder Rob Jorg (VVD) vraagt de gemeenteraad in te stemmen met afschaffing van het burgerlidmaatschap. De burgerleden werden gezien als ,,een maatschappelijke antenne te midden van de deskundigen". Volgens een ambtelijk memo functioneerden zij echter niet altijd optimaal vanwege hun subjectieve smaak. Er zou veel tijd verloren zijn gegaan met uitleggen en bijscholen.

ACHTERKAMERTJES In de nieuwe Bouwverordening is geen plaats meer ingeruimd voor burgerleden. Daarmee hoopt de gemeente tijd en geld te besparen. De burgerleden kregen presentiegeld en een reiskostenvergoeding. Om te voorkomen dat inwoners het idee krijgen dat beslissingen over welstand in achterkamertjes worden genomen, wil de gemeente duidelijker maken dat de vergaderingen van Mooisticht openbaar zijn.

advertentie
advertentie