Afbeelding
Pixabay

Vuurwerk voer voor debat: Naafs ziet lokaal verbod niet zitten

2 maart 2020 om 13:16 Politiek

HEUVELRUG Het college voelt niets voor een lokaal vuurwerkverbod tijdens de eerstvolgende jaarwisseling. Volgens burgemeester Frits Naafs is dat niet de beste manier om een einde te maken aan de jaarlijkse vuurwerkoverlast. Hij wacht liever op landelijke maatregelen. Mocht Den Haag het vuurwerk niet in de ban doen, dan mikt Naafs op een regionaal verbod.

Michiel Schaaij

De burgemeester wil in samenwerking met Bunnik, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist voorkomen, dat eind december het zogenaamde waterbedeffect optreedt. Bij een plaatselijk verbod zouden de veroorzakers van vuurwerkoverlast hun knallers en vuurpijlen immers simpelweg een paar kilometer verderop kunnen afsteken. 

AFKEER Een regionaal verbod geeft vuurwerkgooiers minder mogelijkheden om naar een buurdorp uit te wijken. Hoewel Naafs zijn afkeer van de vuurwerkoverlast niet onder stoelen of banken steekt, zal zijn standpunt door de fractie van BVHLokaal niet in dank worden afgenomen. Die partij diende eind januari juist een initiatiefvoorstel in, om wél een lokaal vuurwerkverbod voor te bereiden. 

CENTRALE SHOWS Het particuliere vuurwerk in Utrechtse Heuvelrug zou volgens BVHLokaal vervangen kunnen worden door centrale vuurwerkshows in de verschillende dorpen. Zo houden jong en oud een manier om tijdens de jaarwisseling van vuurwerk te genieten, aldus initiatiefnemer Sybe Streekstra. De nestor van de gemeenteraad ziet alleen maar voordelen in zijn plan.

MINDER SCHADE Een plaatselijk, algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk zorgt voor een vermindering van de milieuschade, aldus Streekstra. Daarnaast verwacht hij minder afval, minder schade aan gemeentelijke en particuliere eigendommen, en minder overlast voor de hulpdiensten. Als inwoners, verenigingen en lokale ondernemers de centrale shows gezamenlijk voorbereiden, wordt bovendien de saamhorigheid versterkt.

CROWDFUNDING De kosten van de centrale vuurwerkshows kunnen bekostigd worden met een gemeentelijke bijdrage en door sponsors, ondernemers en crowdfunding, zo denkt BVHLokaal. Volgende week donderdag buigt de Heuvelrugpolitiek zich in commissieverband over het voorstel van Streekstra en het standpunt van Naafs.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie