Afbeelding
Michiel Schaaij

Inwoners strijden voor het Maarnse voetpad

5 februari 2020 om 12:21 Overig

DOORN Een groep inwoners geeft de strijd tegen de afsluiting van het Maarnse Voetpad nog niet op. Volgens de Vereniging Leefbaarheid Doorn en een aantal omwonenden en wandelaars, moet de gemeente prinses Irene van Lippe Biesterfeld dwingen om het kerkenpad over haar terrein weer open te stellen.

Michiel Schaaij 

OPENBARE WEG De bezwaarmakers hebben daartoe een nieuw verzoek tot handhaving bij de gemeente ingediend. De kans dat het Heuvelrugcollege hen tegemoet komt, lijkt echter gering. Het wandelpad dat ten oosten van de N227 richting Maarn loopt, is in de jaren '90 verlegd. Volgens de gemeente is het deel dat nu door Van Lippe Biesterfeld is afgesloten, nooit als openbare weg aangemerkt. 

ONDEUGDELIJK Maar de bezwaarmakers noemen de juridische onderbouwing van dat standpunt ondeugdelijk. Volgens hen heeft de provincie het nieuwe tracé van het Maarnse Voetpad wel degelijk als openbaar toegankelijk bestempeld. Dat zou blijken uit de zogenoemde wegenlegger, die door het Heuvelrugcollege zelf werd opgesteld en in 2017 door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd.

Burgermeester moet de prinses terugfluiten

RECHTBANK Als burgemeester Frits Naafs voet bij stuk houdt en het handhavingsverzoek opnieuw afwijst, kunnen de Vereniging Leefbaarheid Doorn, de omwonenden en de wandelaars de kwestie voorleggen aan de commissie bezwaarschriften van de gemeente. Naar verwachting zullen zij die stap ook zetten. Mochten de bezwaarmakers ook daar nul op het rekest krijgen, dan ligt de weg naar de rechtbank open.

VOORKEURSBEHANDELING De afsluiting van het kerkenpad door de prinses krijgt hoe dan ook een juridisch staartje. Boze inwoners vinden dat burgemeester Naafs het ten onrechte doet voorkomen, alsof de gemeente machteloos staat tegenover de door Van Lippe Biesterfeld aangebrachte versperring. Ze vinden dat de prinses daarmee een voorkeursbehandeling krijgt. 

GEDRAAI Eerder zei Naafs de afsluiting van het kerkenpad als een veiligheidsvraagstuk te beschouwen. Critici beschuldigden de burgemeester daarop van gedraai, en deden zijn juridische onderbouwing af als gelegenheidsargument. 

advertentie
advertentie