Afbeelding
Terra Incognita

Zeeland eist opheldering over verhuizing marinierskazerne Doorn (update)

22 januari 2020 om 16:33 Overig

DOORN/VLISSINGEN (ANP) - De Zeeuwse stad Vlissingen, het waterschap en de provincie eisen van Den Haag opheldering over de komst van de marinierskazerne, die nu nog in Doorn is gevestigd. In een brief aan staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vragen ze of de gemaakte afspraken nog worden nagekomen.

Reden voor de brief, die de gemeente Vlissingen woensdag publiceerde, zijn naar eigen zeggen geruchten dat onlangs in de ministerraad zou zijn besloten om de kazerne mogelijk naar Apeldoorn te verhuizen. De Zeeuwse bestuurders vragen Visser uiterlijk deze week aan hen ,,te bevestigen dat de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat".

In 2012 is het besluit genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen te bouwen ter vervanging van de kazerne in Doorn. Toen was het plan dat deze medio 2017 in gebruik zou worden genomen, maar dat is meermaals uitgesteld.

In de brief geven de schrijvers aan dat al veel werk is verzet voor de komst van de kazerne naar Zeeland. "Land is onteigend, mensen hebben hun huis moeten verlaten, een camping is verplaatst, er is gesaneerd en de infrastructuur is aangelegd." Ook stellen ze dat de kazerne van belang is voor de lokale werkgelegenheid.

Bij de mariniers is er veel weerstand tegen Vlissingen. Ze vrezen dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan. De commandant van het korps legde in een column een verband tussen de voorgenomen verhuizing en de leegloop bij het Korps Mariniers.

Ook in de Tweede Kamer zetten een aantal partijen waaronder regeringspartij D66 vraagtekens bij de verhuizing. GroenLinks ziet niets meer in de verhuizing, net als de PVV.

Het ministerie van Defensie laat weten dat het besluit uit 2012 nog steeds staat en dat het proces nog loopt. Het ministerie kan niet zeggen wanneer Zeeland antwoord krijgt.

advertentie
advertentie