Afbeelding
Hubert van Zanten

Leersumse scholen staken: 'Het is lastig vol te houden'

6 november 2019 om 06:00 Onderwijs

LEERSUM Leraren van duizenden scholen in het hele land doen vandaag mee aan de onderwijsstaking. Ook in Leersum wordt er gestaakt. Van de vier Leersumse scholen doen er drie vandaag (woensdag) de deuren dicht om te staken. WereldKidz Meander zette juist de deuren open. Kinderen en hun ouders zijn er van harte welkom, maar les wordt er niet gegeven.

Hubert van Zanten

Het was een onrustig weekend voor de leraren en de ouders. Vrijdagavond werd bekend dat de aangekondigde lerarenstaking op woensdag niet door zou gaan. In de loop van het weekend veranderde dat en uiteindelijk hebben zich landelijk zo'n 3700 basisscholen aangemeld om te gaan staken, dat zijn er 1100 meer dan afgelopen maart. Toen deden er ook 35 middelbare scholen mee, dat waren er woensdag zeker 85.

HOEKSTEEN EN SCHAKEL De scholen staken onder meer om aandacht te vragen voor het lerarentekort. In Leersum is er momenteel een vacature voor groep 1 en 2 bij De Schakel en zoeken de Hoeksteen en De Schakel samen een parttime leerkracht die breed en flexibel inzetbaar is in verschillende groepen. De Hoeksteen en De Schakel sluiten vandaag dan ook de deuren. ,,Wij doen mee met de staking", zo sprak Petra Jacobs van De Schakel.

HOOGSTRAAT Ook de kleinste van de vier scholen, WereldKidz De Hoogstraat, sluit zich aan bij de staking. Schoolleider Bea van der Garde: ,,Wij hebben nu 54 kinderen, maar dat kan elke dag anders zijn. Wij zitten op het asielzoekerscentrum, de mensen wonen hier tijdelijk en gaan weer verder. Dat is soms best lastig voor onze kinderen. Vanwege onze bijzondere groep merken wij dat wij altijd tijd te kort komen om de leerlingen te bieden wat nodig is én alles te verantwoorden én vast te leggen én te blijven ontwikkelen. Het team is gepassioneerd en steunt elkaar enorm, maar de werkdruk is hoog. Het is lastig om het vol te houden. Het werk is nooit klaar. Mensen werken daarom ook part-time omdat full-time te zwaar is. En bij vervanging zijn er nauwelijks mensen te vinden.''

,,Voor onze doelgroep is het lastig om te begrijpen waarom wij staken'', vervolgt Van der Garde. ,,Wij vinden het onderwerp toch te belangrijk en daarom doen wij mee. Het beroep leerkracht is complex. Goede leerkrachten maken het verschil voor kinderen, in het nu en voor hun toekomst. Dat zouden we als samenleving beter moeten beseffen en waarderen."

MEANDER ,,WereldKidz Meander is gewoon open", zo vertelt schoolleider Anneke de Gier. ,,Maar wij geven geen les. De kinderen mogen in hun pyjama komen. Wij beginnen de dag met het nationale schoolontbijt. En verder doen we gezellig spelletjes. We geven geen les, deze dag wordt er door de kinderen niks geleerd.''

,,Momenteel hebben wij een stabiel team, maar er moet niks geks gebeuren'', schetst De Gier de situatie op Meander. ,,Vorig jaar hadden we twee zwangere leraressen. Dat konden wij toen opvangen, maar dat zal nu niet meer kunnen. De scholen hebben een structurele oplossing nodig met structureel geld en dat is helaas niet geboden door de minister. Er is echt een groot tekort aan leraren, het vak moet aantrekkelijker gemaakt worden en dat kost geld. We moeten willen investeren in goed onderwijs voor onze kinderen."

advertentie
advertentie