Machteld de Bont initieert de Nationale Kanker en Werkdag op 5 november (www.nationalekankerenwerkdag.nl)
Machteld de Bont initieert de Nationale Kanker en Werkdag op 5 november (www.nationalekankerenwerkdag.nl) Monique José Timmermans

'Kanker en werk, wat kan er wél'

7 oktober 2019 om 06:50 Zorg

MAARN ,,Totale paniek overheerst bij de diagnose kanker. Zowel bij degene die het persoonlijk treft, als bij zijn/haar netwerk. En dat is logisch, maar toch kan er zoveel meer dan je in eerste instantie misschien denkt. Zeker als het werken betreft. Er wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan dit onderwerp. Opvallend is dat het nog steeds moeilijk blijkt de werknemer, maar vooral de werkgever te bereiken hierover. Tijdens de Nationale Kanker en Werkdag ligt de focus op de samenwerking tussen werkgever en werknemer. Er is schadelast op economisch en sociaal vlak, gelukkig kan er heel veel wel", aldus initiatienemer Machteld de Bont uit Maarn.

Monique José Timmermans

Tijdens de Nationale Kanker en Werkdag op 5 november op landgoed Zonheuvel te Doorn worden indringende scenes gespeeld, gevolgd door discussies en verdieping van thema's tijdens verschillende workshops. ,,Er is al veel kennis, er zijn methodes en websites die handvatten bieden voor de praktijk. Het is belangrijk ervaringen te delen met elkaar. Immers de overlevingskansen van kankerpatiënten nemen toe en we kunnen mensen niet missen op de arbeidsmarkt."

Dankzij de grotere kans op herstel hebben patiënten een perspectief en zij willen de draad van het leven vasthouden of weer oppakken. ,,Dat kan ook vaak. De behandelingen zijn gerichter, waardoor men fysiek tot veel meer in staat blijft dan voorheen. Betrokken blijven bij je werk maakt re-integratie veel kansrijker. Uiteraard blijft niet alles bij het oude. Iemand wordt na zo'n diagnose eigenlijk niet meer de oude."

Naast deze meer persoonlijke aspecten is het voor werkgevers belangrijk de ontwikkelingen te volgen meent De Bont: ,,De richtlijn is 'de patiënt aan het werk'. Werk als onderdeel van herstel zien; ook bedrijfsartsen zijn daarop gericht. Het is voor de werkgever zaak de juiste beslissingen te nemen om zo ook de financiële gevolgen te beperken."

HANDVATTEN De Bont: ,,Ik zie dat er zoveel meer mogelijk is en wat het oplevert als leidinggevenden en HR-managers de handvatten hebben om zo'n traject met hun werknemers te doorlopen. Werkgevers wil ik aansporen om hun beste ervaringen te delen. Zelf train ik veel of geef ik advies aan bedrijven. Helaas word ik vaak pas gebeld op het moment dat het (bijna) te laat is. Als de relatie verslechtert tussen werkgever en werknemer of de werknemer al te lang thuis zit."

Met de beste bedoelingen kan de werkgever zijn werknemer met rust laten. ,,De andere kant van het verhaal is dat de werknemer zich alleen gelaten kan voelen. Dat hij zijn baan of perspectief verliest, omdat hij ziek is. "

Ook de overheid is een belangrijke partner, deze kan met wetgeving bijdragen in de financiële component. Maar ook als voorbeeld. Wethouder Hans Waaldijk: ,,Als werkgever en overheid wil je steun bieden en faciliteren. Het is fijn dat deze dag georganiseerd wordt om het maatschappelijke gesprek aan te gaan."

advertentie
advertentie