Ria Meijer-Koppenol en Leni Kooi waren volop betrokken bij de Wereldwinkel in Doorn.
Ria Meijer-Koppenol en Leni Kooi waren volop betrokken bij de Wereldwinkel in Doorn. Corina Blommendaal

'Jammer maar onvermijdelijk'

29 augustus 2019 om 06:03 Winkels

DOORN De Wereldwinkel in Doorn sloot onlangs voorgoed de deuren. Sinds 2001 was deze geliefde fairtradewinkel te vinden op de Amersfoortseweg, daarvoor aan de Acacialaan en nog eerder op de markt. In 2017 viel het besluit om dicht te gaan, in verband met een tekort aan- en stijgende leeftijd van vrijwilligers en de naderende verlenging van het huurcontract. Op de Utrechtse Heuvelrug zit alleen in Driebergen nog een Wereldwinkel.

Corina Blommendaal

Leni Kooi was ruim 25 jaar vrijwilligster bij de Wereldwinkel en hield zich vooral bezig met de inkoop. Ria Meijer-Koppenol was sinds 2012 vrijwilligster en zat in het bestuur als secretaris. ,,Het bestuur was verantwoordelijk voor het beleid en de financiën", vertelt Kooi. ,,Omdat de meeste vrijwilligers al lang in de Wereldwinkel werkten, deden ze veel zelf. Zo zat ik in de inkoopgroep en kochten we veel spullen in bij het Centre Mondial en Fair Plaza in Culemborg. De laatste 15 jaar was dat veel leuker dan daarvoor, toen je twee keer per jaar naar een beurs ging en alles ingekocht moest worden. Nu hadden de importeurs zich verzameld en gingen we elke maand."

TE WEINIG VRIJWILLIGERS Ondanks meerdere inspanningen om nieuwe en jongere vrijwilligers te werven, is dit niet gelukt. ,,Er waren op het laatst in totaal nog 22 vrijwilligers, waarvan 17 in de winkel ingezet werden", zegt Meijer-Koppenol. ,,Daar zitten ook herintredende mensen bij, dat hoorde ook altijd wel bij de Wereldwinkel. De vrijwilligers werkten minimaal één dagdeel per week. Dat is ook nodig om een beetje betrokken te blijven. Als je met ziekte of vakantie te maken kreeg, betekende dit dat sommigen soms twee of drie dagdelen moesten werken en dat is best veel als het om vrijwilligerswerk gaat."

ACTIE VOEREN Van origine stond de Wereldwinkel voor actievoeren en pas later kwam de nadruk op verkoop te liggen. In 1969 werd de eerste winkel geopend in Breukelen. ,,Het ging vooral om het geld inzamelen voor mensen in de derde wereld", weet Kooi. ,,Er is een landelijke vereniging van Wereldwinkels, waar in eerste instantie vrijwel alle winkels bij aangesloten waren. Maar steeds meer winkels namen afscheid van de vereniging omdat men zich niet meer kon vinden in het beleid en het feit dat er te veel eenheid ontstond. Want juist het feit dat elke winkel een zelf samengesteld assortiment kan aanbieden, maakt het erg leuk."

Langs deze weg willen de bestuursleden en vrijwilligers van de Wereldwinkel in Doorn alle mensen die het bestaan van deze winkel mogelijk gemaakt hebben. ,,Want Fairtrade stáát nu wel", benadrukt Meijer-Koppenol. ,,Vooral de levensmiddelen, maar ook cadeauartikelen. Partijen als de gemeente, de Rabobank, kerken, ondernemers hebben ons geholpen in de loop van de tijd, met name toen we verhuisd zijn van de Acacialaan naar de Amersfoortseweg. Tot het einde is ieders inzet groot geweest. Het is goed zo."

advertentie
advertentie