De vrouwenselectie die de wereldtitel moet veroveren.
De vrouwenselectie die de wereldtitel moet veroveren. T. Klomp

Hockeysenioren gaan voor goud

16 februari 2020 om 07:00 Hockey

HEUVELRUG In Zuid-Afrika vindt in de maand september een bijzonder wereldkampioenschap hockey plaats. Dan verzamelen van over de hele wereld zich honderden hockeyers in de leeftijdscategorie 55+. Ook Nederland stuurt een team. In dit team zitten ook spelers die afkomstig zijn van de Heuvelrug. De ambities van de Nederlandse delegatie zijn groot: ,,Wij gaan voor goud!"

Danny van der Linden

Helemaal uit de lucht gegrepen is dit niet. ,,Op het EK in Duitsland zijn we derde geworden", zegt Annemarie Ruys (55) uit Driebergen. De speelster van Schaerweijde uit Zeist speelde haar hele leven in de overgangsklasse op hoog niveau bij haar huidige club en het Amsterdamse Pinoké. ,,De echte toppers kunnen het vaak lichamelijk niet meer aan om te hockeyen na hun vijftigste", legt Ruys uit. ,,Maar de categorie die daar net onder heeft gespeeld zien we nu terug in deze teams,"

SERIEUS Wie denkt dat seniorenhockey bestaat een groepje bij elkaar geraapte ouderen, heeft het mis. ,,Het zijn allemaal mensen die op een bepaalde niveau hebben gespeeld. Die gaan er echt voor." De overkoepelende organisatie van de team heeft Masters Hockey Nederland. Deze organisatie werd in 2016 opgericht. ,,Het gaat er serieus aan toe", zegt Ruys. ,,Er wordt ongeveer acht maanden getraind door mensen die mee willen doen. Dan blijft er een selectie over. Dat zal in april of mei gebeuren. De trainingen vinden centraal in Nederland plaats, maar er komen ook teamgenoten uit plaatsen als Zwolle of Maastricht. Die hebben dus ook nog die drive en ambitie om mee te gaan naar het WK."

Dat WK vindt plaats in Zuid-Afrika. ,,Dat wordt natuurlijk een heel avontuur", weet Ruys. ,,Het is heel leuk om dat teamgevoel te ervaren. Samen naar een doel toewerken. Ik vind het gaaf om te ervaren dat we dat op onze leeftijd nog steeds zo voelen en met elkaar doen."

De concurrentie binnen de selectie is serieus, maar niet te groot. ,,Op onze leeftijd is het soms ook een survival of the fittest", lacht Ruys. Volgens Ruys is het geen opgave om deel te nemen aan de selectieprocedure. ,,Ik ben niet anders gewend. Ik heb genoeg relativeringsvermogen om te weten dat ik ook zonder hockey kan, maar de sport zit wel echt in mijn systeem. Dat geldt ook voor de anderen. Ik vind het heel gaaf dat dit nog kan en beleef er veel plezier aan."

SPONSORING De grootste concurrent voor de wereldtitel is Engeland, zo weet Annemarie Ruys. ,,Wij zijn technisch goede hockeyers, maar de Engelsen zijn fysiek sterk." Daarom wordt er door de hockeyers serieus aan krachttraining gedaan en is trainer Henk Huigens bezig een tactisch plan te ontwerpen. ,,Als we Engeland kunnen verslaan, moet het winnen van de titel toch mogelijk zijn."

Het 55+-team van Ruys wordt gesponsord door restaurant De Markies van Carabas in Driebergen. ,,We zijn blij dat Ton Klomp ons sponsort. Hij is erg betrokken", aldus Ruys. Wel zijn meer sponsors om de reis naar Zuid-Afrika mogelijk te maken altijd welkom. Of Ruys over vijf jaar doorstroomt naar het 60+ team weet ze nog niet. ,,Maar als ik dan net zulke leuke en gedreven teamgenoten heb, kan dat zomaar. Ik denk op dit moment nog niet aan stoppen."

Meer informatie op www.mastershockey.nl/

advertentie
advertentie