Afbeelding
Robert Bokx

Feestelijke uitreiking Sportprijzen Utrechtse Heuvelrug

Overig

HEUVELRUG Tijdens het Sportgala op vrijdag 7 februari 2020 werden in Cultureel Centrum De Binder de sportprijzen 2019 van de Utrechtse Heuvelrug bekendgemaakt. Het Sportgala werd gepresenteerd door Bas Ticheler, perschef van het Nederlands Elftal, en onderneemster Anne Mulder uit Amerongen. De prijzen gingen op dit gala naar WereldKidz Meander uit Leersum (sportiefste basisschool), Isis van den Broek (sporttalent van het jaar), Stichting Survivalgroep Hang On (sportvereniging van het jaar), Valérie Giesberts (sportvrouw van het jaar), Lucas Laudy (sportman van het jaar) en Hemur Enge D1 (sportploeg van het jaar). Nieuw dit jaar was de Sportstimuleringsprijs, die ging naar Team Amazing.

Het Sportgala wordt jaarlijks samen met het Heuvelrug Sport Initiatief georganiseerd door het gemeentebestuur Utrechtse Heuvelrug. Er waren daarnaast optredens van zanger Ray Klaassen en zangeres Lisa van de Haar en het showballet van EDC-dans uit Driebergen/Zeist. De huisband For Ever Young met Louis Drabe, zang en gitaar, Eddy de Jong, zang en basgitaar, Koert Kardol, zang en drums en Roy Croes, zang en gitaar zorgden voor de muzikale omlijsting van de avond.

Het evenement is bedoeld om sporters of teams die bijzondere prestaties hebben geleverd in het zonnetje te zetten. De bevolking van de Utrechtse Heuvelrug speelt daarbij ook een rol in de verkiezing. Ruim 3100 mensen hebben hun stem uitgebracht op de diverse genomineerden.

Wethouder Broekhuis: ,,Zo'n Sportgala heeft naast het eren en waarderen van (top)sporters en teams zeker ook een stimulerend effect op de promotie van de sport in zijn algemeenheid. Jongeren en ouderen kunnen erdoor worden aangesproken om ook (weer) actief te worden. Dat is voor iedereen goed!"

Categorie Sportiefste basisschool. Winnaar: WereldKidz Meander uit Leersum.

Juryrapport: ,,Wereldkidz Meander is de eerste Gezonde School van de Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de gezondheid van de kinderen heel belangrijk. Die gezondheid zit voor hen op drie gebieden: voeding, beweging en lekker in je vel zitten. Ze willen kinderen vooral leren wat het effect is van een gezonde levensstijl en welke keuzes ze zelf kunnen maken. Op sportgebied werken ze veel samen met de buurtsportcoaches van Heuvelrug Sportief en Gezond. Ze geven de eigen gymlessen waarbij ze werken met een vakwerkplan met voorbeeldlessen vanuit het buurtsportteam. Ook maken ze gebruik van clinics van verschillende sportverenigingen, zoals tennis, judo en hockey. Ook de kleutergroep gymt in de sportzalen van de Binder. Daarnaast hebben ze een eigen speelzaal, waar zij gedurende de week sportlessen kunnen krijgen. Ze doen mee aan verschillende voetbaltoernooien uit de omgeving, de Avondvierdaagse, de onderbouw met de Koningsspelen en de bovenbouw met de sportdag samen met de andere scholen uit Leersum." 

Prijsuitreiker: JOGG–regisseur Patrick van de Ven
Sponsor: Vitaliteits- en leefstijlcoach, loop- en leefstijlbegeleiding Ellen Abbringh

Categorie Sporttalent van het Jaar. Winnaar: Isis van den Broek uit Driebergen

Juryrapport: ,,In augustus mocht ze zich voor de derde keer tot Nederlands Kampioen Tennis kronen. En de 13-jarige won in december ook de Nationale Indoor Kampioenschappen tot en met 14 jaar. In de dubbel reikte ze eveneens tot de finale, die na een spannende wedstrijd helaas met een tiebreak werd verloren. Isis sluit het jaar wederom af als nummer 1 in haar leeftijdsklasse en maakt deel uit van de Nationale Selectie van de Koninklijke Nederlandse Tennisbond. In 2019 haalde ze onder meer de finale van de internationaal sterk bezette AMJOY-cup in Veldhoven. Waar ze de dubbelstrijd won. Een week later won Isis de Meppel Storks Cup een Tennis Europe toernooi. Kortom, een succesvol jaar met veel mooie wedstrijden en spannende finales. Haar belangrijkste doel voor het komend jaar? Proberen de top-5 te halen van de Europese tennistop. Dagelijks wordt in elk geval hiervoor hard getraind bij de Doornse tennisacademie van Tjerk Bogtstra en Tom Kempers en bij MBM Sports, die de conditietrainingen verzorgt." 

Prijsuitreiker: Tjerk Bogtstra. Voormalig trainer van verschillende tennisprofs als Jan Siemerink, Raemon Sluiter en Martin Verkerk. Voormalig bondscoach van zowel het Nederlands heren als damesteam en op dit moment eigenaar van de meest succesvolle tennisschool van Nederland.
Sponsor: Health Center Hoenderdaal, vertegenwoordigd door Remco Sikking.

Categorie Sportvereniging van het Jaar. Winnaar: Sportclub Stichting Survivalgroep Hang On

Juryrapport: ,,Hang On is opgericht door Erik de Heer die vanaf 1992 training geeft in deze sport. In 2004 besloot hij jeugdtrainingsgroep op te richten onder de naam Hang On. Na in Veenendaal en Maarsbergen te hebben gezeten belandde Hang On 8 jaar geleden in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug op het terrein van RCN Het Grote Bos. Voor een zeer laag bedrag kan er meerdere keren getraind worden en staat de sport centraal. Dit kan omdat de Stichting uitsluitend draait op vrijwilligers en geen winstbelang heeft. Wekelijks komen zowel jeugd als volwassenen trainen. Veel atleten komen uit de gemeente en van oudsher Veenendaal maar vanwege de successen, de hoge kwaliteit van trainingen en hindernislocatie komen atleten meerdere malen per week uit diverse delen van het land. Denk aan plaatsen zoals Rotterdam, Heijnenoord, Zoetermeer, Utrecht, Houten, Amsterdam, Volendam, Amersfoort, Veenendaal, Kedichem. Naast beginnersgroepen waarin de breedte sport gestimuleerd wordt staat Hang On bekend vanwege zijn grote aantal prestaties sporters. Zowel bij de jeugd als de volwassenen behoort Hang On al jaren tot de absolute Nederlandse, Europese en Wereld top." 

Prijsuitreiker: Fernando Arrabal, teammanager van KNVB.
Sponsor: Hardloopcentrum Aart Stigter, vertegenwoordigd door Aart Stigter

Categorie Sportstimuleringsprijs. Winnaar: Team Amazing.

Juryrapport: ,,Er is dit jaar een extra prijs voor een initiatief of persoon/groep die is opgevallen en/of een mooi sportief/gezond initiatief heeft opgestart. Team Amazing is een RopaRun team dat in 2020 voor de 10e keer zal deelnemen aan de RopaRun, een non-stop estafetteloop van ca. 550 km van Parijs of Bremen naar Rotterdam. Een sportieve uitdaging traditiegetrouw in het Pinksterweekend met als doel zoveel mogelijk gelden te genereren voor palliatieve zorg aan mensen met kanker.Team Amazing is een hecht team bestaande uit 22 personen waarvan 8 hardlopers, 4 fietsers, 2 navigatoren, 2 masseurs, chauffeurs en cateraars. De teamleden komen allemaal uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug of directe omgeving. Het hele jaar door is team Amazing actief met de echte 'wedstrijd': het inzamelen van zoveel mogelijk geld om te kunnen doneren aan de Stichting RopaRun. Hiertoe worden meerdere lokale evenementen en acties georganiseerd. In de afgelopen negen jaar heeft team Amazing hiermee een grote kring om zich heen verzameld van gemotiveerde sporters, supporters, ambassadeurs en vrijwilligers." 

Prijsuitreiker en sponsor: Gemeente Utrechtse Heuvelrug, wethouder Sport Chantal Broekhuis

Categorie Sportvrouw van het Jaar. Winnaar: Valérie Giesberts uit Doorn.

Juryrapport: ,,Valerie Giesberts is op haar negende begonnen met OCR/ Survivalrun bij Hang On. OCR, Valerie traint 3x per week in de wedstrijd-selectie en is op woensdag regelmatig op de trainingslocatie te vinden om de kleinste jeugd te helpen bij de training. Het sterkste punt van Valerie is haar grote behendigheid in de hindernissen door een goede combinatie van kracht en lenigheid. Valerie heeft dit jaar deelgenomen aan de Europese kampioenschappen OCR in Polen. Op een speciaal aangelegd parcours met grote hoogteverschillen en zware hindernissen is zij op de Short course (5km/ 40 obstacles ) en de Standard course (15km/ 68 obstacles) in haar leeftijdscategorie (13-17 jaar) Europees kampioen geworden. Daarnaast heeft zij met de teamrun (8km/ 33 obstacles), met haar mede-dames van Hang-On, een top 10 klassering behaald in het algemeen klassement. Tijdens de Hang On Run afgelopen November heeft Valerie zich in een sterk internationaal deelnemersveld wederom geklasseerd voor het EK en zelfs het WK van 2020..Zij gaat er dan ook helemaal voor om dit voorjaar haar titels te verdedigen." 

Prijsuitreiker: Els van Noorduyn, Nederlandse Kogelstoter die heeft meegedaan aan de Olympische Zomerspelen in 1968 in Mexico-stad, zij behaalde de achtste plek.
Sponsor: Jake de Vilder, voormalig NK kampioen boksen, Fysiotherapeut/oprichter van Jake Boxing.

Categorie Sportploeg van het Jaar. Winnaar: D1 Hemur Enge uit Amerongen.

Juryrapport: ,,Het in de wacht slepen van de titel 'Veldkampioen 2019' is een knappe prestatie van de jongens en meiden van Hemur Enge D1. Deze spelersploeg is, in de huidige samenstelling, een tamelijk jong team. Toch zijn Isabelle, Nikki, Suus, Lotte, Cloë, Rosanne, Annemijn, Hidde, Kijan en Bent snel en goed op elkaar ingespeeld. Zeker in de aanval zijn zij toppers. Het was een spannende veldcompetitie die tot de laatste wedstrijd boeiend bleef. Het lukte de D1 op doelsaldo de kampioensbeker van de poule te winnen. Ook tijdens het huidige zaalseizoen zet de D1 onder bezielde leiding van Rene van den Berg en Gert-Jan Kroeze alles op alles om iedere wedstrijd te winnen. De dames zijn superfanatiek en gretig. Ze zouden het liefst de tegenstander opvreten. De heren schikken zich in de meer ondersteunende rol. Zij zijn supergoed in het aangeven en afvangen van ballen. Tijdens de trainingen – gegeven door Sjoerd van Eck – is iedereen net zo fanatiek als tijdens de wedstrijd." 

Prijsuitreiker: Bob van Lierop, Voorzitter van HSI (Heuvelrug Sport Initiatief)
Sponsor: Laco Recreatie, vertegenwoordigd door Theo Stokman

Categorie Sportman van het jaar. Winnaar: Lucas Laudy uit Maarn.

Juryrapport: ,,Geboren en getogen op de Utrechtse Heuvelrug bleek Lucas Laudy al snel affiniteit te hebben met de Bergen. Nadat hij op zijn 3e op de skies werd gezet, begon zijn passie voor skiën en wintersport. Op zijn 7e zag hij een fun-park en vroeg hij aan zijn ouders om ook door het "park" heen te skien, wat op het einde van de vakantie ook gebeurde. Inmiddels is Lucas 16 en heeft hij zijn passie voor Freestyle skiën ontwikkeld tot serieuze sportactiviteit. In de winter verblijft hij zoveel mogelijk in de bergen van Laax, Zwitserland waar hij traint onder begeleiding van de Engelse coach Joe Tyler. In 2019 is Lucas Nederlands kampioen geworden in de discipline half pipe en tweede in de disciplines slopestyle en big air, categorie senior men. Daarnaast heeft hij mogen proeven aan een aantal Europa Cup wedstrijden, waar hij in competitie trad met de Europese top en zich verdienstelijk reed binnen de top 25. Na zijn examenjaar zal Lucas naar alle waarschijnlijkheid zich weer vol op zijn sport gaan richten om er het maximale uit te halen, altijd met een glimlach op zijn gezicht." 

Prijsuitreiker: Edwin de Wolf, drievoudig deelnemer, voormalig teamcaptain en nu bestuurder invictus games.
Sponsor: Rugby-shop.nl, vertegenwoordigd door Marc van Nieuwpoort

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 2 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 19 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30