Afbeelding
RIVM

Grote stijging vaccinatiebereidheid in Utrechtse Heuvelrug

Zorg

HEUVELRUG Landelijk gezien was er in 2020 een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Het draagvlak nam in de provincie Utrecht het sterkst toe in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 5 procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt. Ook in Bunschoten (+4,7 procentpunt) en in Bunnik (+3,4 procentpunt) is deze stijging groot. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data. 

Renswoude is de Utrechtse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen. In 2020 had 68,8 procent van de tweejarigen in Renswoude al hun inentingen ontvangen (een afname van 5,6 procent ten opzichte van 2019). Nergens in Utrecht is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent.

Ook in Rhenen (69,8 procent), Woudenberg (86,2 procent), Soest en Veenendaal (beiden 87,5 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Mede door deze terughoudendheid, zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren.

In Eemnes waren tweejarigen vorig jaar juist het vaakst volledig gevaccineerd: 97,5 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.zorgverzekering.org/onderzoek-vaccinatiegraad/

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 aug, 07:30
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30