Afbeelding
Pixabay

Meer voertuigen gestolen in eerste half jaar in Utrechtse Heuvelrug

17 juli 2020 om 07:00 Misdaad

HEUVELRUG Landelijk gezien zijn er in het eerste half jaar van 2020 minder voertuigen gestolen dan in het eerste half jaar van 2019. Maar dat gaat niet op voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, daar werden in de eerste helft van dit jaar 12 voertuigen gestolen tegen 4 in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit politiecijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft gepubliceerd.

Er worden, gezien over Nederland, op een gemiddelde dag 33 scooters, 23 auto’s, 4 motoren en 2 aanhangers gestolen. In het afgelopen halfjaar ging het om zo’n 11.400 voertuigen, ruim drie procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het LIV worden er dit jaar tot nu toe vooral minder personenauto’s en scooters gestolen. Wel stijgt het aantal diefstallen van bedrijfswagens, motoren en aanhangers. 

TERUGGEVONDEN Een derde van de voertuigen die dit jaar gestolen zijn, is ondertussen weer teruggevonden. In zo’n zestig procent van de gevallen gebeurde dat binnen een week. Motoren worden een stuk minder vaak teruggevonden dan auto’s. Een op de vijf motoren komt uiteindelijk weer bij de eigenaar terecht, bij personenauto’s is dat bijna veertig procent.

Hoe dat precies zit voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug kun je zien op onderstaande kaart. Klik op de gemeente Utrechtse Heuvelrug en zie precies hoeveel diefstallen er per soort voertuig zijn gemeld in de eerste helft van 2020.


OVER DE CIJFERS Op deze kaart zie je het volgende terug: voor iedere gemeente is het absolute aantal gestolen voertuigen in het eerste halfjaar van 2020 geteld. Dit cijfer is vervolgens afgezet tegen het aantal inwoners, waarmee we het aantal gestolen voertuigen per 10.000 inwoners hebben berekend. Klik op de kaart op een gemeente om meer specifieke cijfers te bekijken. Zo kan je zien hoeveel van de gestolen voertuigen weer zijn teruggevonden en zie je een uitsplitsing van het type voertuig (bijvoorbeeld personenauto, scooter, bromfiets).
De cijfers zijn verzameld door het Landelijk Informatiecentrum voertuigcriminaliteit (LIV). Het Informatiecentrum baseert zich op gegevens van de politie en de RDW en deze gegevens hebben betrekking op de locatie waar het voertuig is gestolen. 

advertentie
advertentie