Gerard de Bruin bij zijn kerstbomen en Shropshire schapen.
Gerard de Bruin bij zijn kerstbomen en Shropshire schapen. Karin Tim-Mijland

Boomkwekerij De Bruin gestart met verkoop kerstbomen

1 december 2022 om 09:11 Zakelijk

DRIEBERGEN Kerstboomkweker Gerard de Bruin is op woensdag 30 november weer gestart met de verkoop van de kerstbomen uit zijn eigen kwekerij. De bomen worden zo laat mogelijk uit de grond gehaald om zo vers mogelijk te kunnen verkopen. ,,Afgelopen zomer is het erg droog geweest, de bomen zijn iets minder hard gegroeid dan andere jaren, maar wel mooi, fris en groen”, vertelt de kerstboomkweker.

door Karin Tim-Mijland

De kerstbomen groeien op een perceel van één hectare. In totaal staan daar 8.000 á 9.000 bomen. De groei ervan duurt gemiddeld vijf á zeven jaar, afhankelijk van de soort. Daarom zijn ze niet allemaal klaar voor de verkoop. Elk jaar selecteert De Bruin welke hij eruit haalt om te verkopen. Twee keer per jaar worden ze gesnoeid en elk jaar plant de kweker op een deel van het terrein nieuwe stekken.

GEEN BESTRIJDINGSMIDDELEN De Bruin gebruikt geen bestrijdingsmiddelen voor onkruid, maar maakt gebruik van milieuvriendelijke middelen zoals schoffelen, maaien en rondlopende Shropshire schapen. Zij eten het onkruid tussen de bomen en lopen het hele jaar buiten. Ze hebben wel een hok, maar daar gaan ze niet naar toe. ,,Ze lopen lekker tussen de bomen.” Deze schapen zijn van een speciaal ras dat geen houtachtige gewassen en takken eet. Oorspronkelijk komen ze uit Engeland. Wereldwijd is er veel vraag naar dit ras, bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding in wijngaarden.

TOT AAN PLAFOND Bij boomkwekerij De Bruin zijn diverse soorten bomen te koop: de Nordmann, de klassieke groene fijnspar en blauwspar, maar ook de Omorika. Deze heeft een smalle bouw en takken met aan de onderkant een blauwe gloed. En de Koreana met takken die aan de onderkant witzilverkleurig zijn. In deze laatste zijn vaak dennenappels te vinden. Grote bomen van 2,5 tot 3 meter tot aan het plafond zijn nu de trend. ,,Mensen willen veel kerst in huis.”

De Bruin raadt aan om de kerstbomen met kluit te kopen. ,,Dan blijven ze langer mooi, want dan nemen ze meer vocht op.” Als de klant dit wenst, haalt hij de kluit ter plekke eraf. De boom wordt in een net verpakt en als extra service in de auto geladen. Eenmaal in huis moet de aarde vochtig blijven om de boom zo lang mogelijk te behouden.

GESCHIEDENIS In 1988 begonnen de ouders van Gerard met kweken van kerstbomen in de kersenboomgaard. Later kwam er een perceel met uitsluitend kerstbomen, eerst in een pot en later in de volle grond. Enkele jaren geleden nam Gerard de Bruin de kwekerij over.

Boomkwekerij De Bruin is gevestigd aan de Odijkerweg in Driebergen-Rijsenburg, tussen Odijk en station Driebergen-Zeist. Herkenbaar aan rode spandoeken met ‘Kerstbomen te koop’ erop. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk ook eens op www.boomkwekerijdebruin.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Boomkwekerij De Bruin. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

advertentie
advertentie