Kerstbomen bij Boomkwekerij de Bruin.
Kerstbomen bij Boomkwekerij de Bruin. De Bruin
Advertorial

Kerstbomenverkoop bij kwekerij De Bruin

3 december 2020 om 13:04 Zakelijk

DRIEBERGEN Boomkwekerij De Bruin is al sinds 1988 een begrip in de omgeving. Begin december trekken gezinnen massaal naar de kwekerij voor een boom die dicht bij huis is gegroeid en tegenwoordig treffen ze daar ook een duurzaam gekweekte boom.

Charella Hulsbosch

Het zijn de schapen die onkruidbestrijdingsmiddelen tegenwoordig overbodig maken. Gerard de Bruin: ,,De schapen zijn speciaal gefokt voor boomkwekers. Ze eten niet aan de bomen, maar wel aan het onkruid. Nu hebben we geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer nodig en daar worden de bomen en de grond waar ze op groeien weer gezonder van.” Het was voor sommigen wel even wennen om ineens schapen tussen de bomen te zien. ,,Nu zijn de reacties vooral dat mensen het een leuk gezicht vinden, maar in het begin schrokken mensen een beetje. Dan werd er aangebeld om te zeggen dat er schapen waren ontsnapt, die nu tussen de kerstbomen stonden”, vertelt De Bruin lachend. Het hele jaar door lopen de schapen op één hectare land met bomen in alle soorten en maten.

VERSE OOGST De afgelopen tijd waren de schapen even uit logeren, want het kerstbomenseizoen staat op het punt van beginnen. De verkoop is deze week gestart en daarvoor waren verse bomen nodig. ,,De afgelopen twee weken hebben we vooral bomen uit de grond gehaald en dan lopen de schapen een beetje in de weg, vandaar”, vertelt De Bruin. Dat de bomen pas zo laat uit de grond worden gehaald, is een voordeel ten opzichte van andere aanbieders. ,,Bomen komen vaak uit het buitenland en worden dan al in oktober uit de grond gehaald, die beginnen veel vroeger met rooien.” Bij De Bruin hebben alle bomen bovendien een kluit, dan blijven ze langer mooier, op een nieuwe eigenaar. Op verzoek haalt hij na aankoop de kluit er wel af.

SOORTEN Er zijn vijf soorten bomen te koop. De Omorika, ook wel Servische zilverspar genoemd, met een mooie lichtblauwe gloed aan de onderkant van de takken, een iets grovere naald en slanke vorm. De traditionele groene kerstboom die dankzij zijn dichte begroeiing geschikt is voor veel versiering. De Koreana, met takken die een wit-zilverkleurige onderkant hebben en bovendien niet prikken. De blauwspar die zware versiering én echte kaarsjes aankan en tot slot de populaire Nordmann met zijn diepgroene kleur. Alle bomen, die de juiste maat hebben, mooi en goed zijn, staan uitgestald rond de schuur. Klaar voor de decembermaand. De boom die je meeneemt heeft er zo’n zeven jaar over gedaan om te groeien tot de kerstboom die het nu is.

TREND De boomkweker spot ook een trend onder kerstbomenkopers. ,,Mensen nemen een steeds grotere boom in huis”, vertelt hij, ,,Ik denk dat ze toch vinden dat het bij de kerstsfeer hoort: de geur, de look. En een kerstboom kopen met het gezin is echt een soort van uitje.”

Boomkwekerij De Bruin is elke doordeweekse dag open van 09.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie: Boomkwekerij de Bruin, Odijkerweg 39 in Driebergen (tussen station Driebergen en Odijk), www.boomkwekerijdebruin.nl 

advertentie
advertentie