De bewonerscommissie houdt op 13 januari een huurdersavond in De Binder.
De bewonerscommissie houdt op 13 januari een huurdersavond in De Binder. Edith Hazelzet

Vestiawoningen onder de (sloop)hamer?

28 november 2019 om 08:41 Wonen

LEERSUM De bewonerscommissie van de Leersumse huurwoningen van Vestia voelt zich overvallen door de optie, dat hun woningen wellicht verkocht worden aan een projectontwikkelaar, mocht dat in de toekomst mogen. Wethouder Rob Jorg opperde deze mogelijkheid om de gemiddeld slecht onderhouden, niet duurzame huizen te slopen en door nieuwbouw te vervangen. Daarbij zouden er meer woningen op dezelfde grond moeten komen.

Edith Hazelzet

Wethouder Jorg noemt het een optie: ,,Niet meer en niet minder. De gemeente kan niets verkopen, want het is niet ons eigendom. Mijn eerste inzet blijft om het Vestia-bezit in Leersum verkocht te krijgen aan een sociale woningbouworganisatie." Volgens Vestia is dit de enige toegestane mogelijkheid. Toch raakten bij de leden van de bewonerscommissie de gemoederen verhit.

VERBIJSTERD Wilma Peterse vertelt hoe de verkoop aan een projectontwikkelaar ter sprake kwam: ,,We waren vorige week met Vestia bij de wethouder om de prestatie-afspraken voor 2020 te bespreken. Bij het aantrekken van de jassen overviel de wethouder ons ineens met de mogelijkheid van verkoop aan een projectontwikkelaar. Hij had al met een geïnteresseerde partij gesproken en noemde het een gouden kans voor ons. Hij schetste het perspectief om op de ruime grond waar nu bijvoorbeeld acht Vestiawoningen staan, zestien of zelfs nog meer woningen te bouwen. Onze voor- en achtertuinen zouden daarvoor groot genoeg zijn."

Peterse was op dat moment naar eigen zeggen te sprakeloos om te reageren. De bewonerscommissie kwam met spoed bijeen. Wim van der Neut, oud-postcommandant van de Leersumse brandweer en Vestiahuurder vat de stemming samen: ,,We zijn verbijsterd. We dachten dat de gemeente ons steunde in de moeilijke verhouding met Vestia, maar het gaat nu een kant op die we helemaal niet willen. Straks zitten we kleiner tegen hetzelfde geld, met overal dicht om ons heen buren."

ONBESPREEKBAAR De bewonerscommissie stuurde de wethouder een bericht om hem te laten weten dat ze dit onbespreekbaar vinden: ,,Wij hebben een bepaalde plek gevonden om te huren vanwege het mooie uitzicht, de vrijheid, de grote tuinen enzovoort, en we zijn nimmer bereid dit in te leveren! Wij zijn altijd in de veronderstelling geweest dat u ons hielp om de huizen te verkopen aan een andere woningbouwvereniging om zodoende onze huizen eindelijk geïsoleerd te krijgen met betaalbare stookkosten. Wij zullen er dan ook alles aan doen wat nodig is om verkoop aan een projectontwikkelaar tegen te houden." Peterse voegt toe: ,,Als wij nu zwijgen, zijn we straks te laat."

GEFRUSTREERD Jorg benadrukt in zijn antwoord dat het om gaat om een optie: ,,Als het mogelijk zou worden dat een niet sociale woningbouworganisatie de woningen zou overnemen, dan zal de gemeente - als inhoud van ons advies aan het ministerie - de voorwaarde stellen dat minstens het gelijke aantal sociale woningen beschikbaar blijft." Hij vindt het vervelend als hij de bewonerscommissie met zijn uitspraak bezorgd heeft gemaakt. Zijn brief aan minister Ollongren over de problemen met de Vestiawoningen in Leersum, werd niet beantwoord. Jorg zegt gefrustreerd te zijn door de huidige onwenselijke situatie. Hij wil graag dat bewoners in een behaaglijk huis wonen en zich niet blauw hoeven te betalen aan energiekosten.

Ook refereert hij aan uitdagingen waar de gemeente voor staat zoals meer huurwoningen en huurwoningen van betere kwaliteit. ,,Omdat we als gemeente(raad) de extra woningen binnen de rode contouren willen realiseren, is dat alleen mogelijk middels meer woningen per vierkante meter, verdichting dus." Meer woningen zijn volgens hem nodig om het inwonersaantal en de voorzieningen in de gemeente op peil te houden. Hij begrijpt dat het vooruitzicht van meer woningen in de eigen buurt niet meteen prettig overkomt. ,,Toch zal ik iedereen vragen zijn of haar steentje bij te dragen. Dit is nodig om onze dorpen op lange termijn vitaal te houden." Hij hoopte dat hij de commissie met zijn reactie iets geruster had kunnen stellen."

UITZICHTLOOS Wat Peterse betreft is het olie op het vuur: ,,Wat zou de wethouder vinden van huizen in zijn eigen voor- en achtertuin?" Los van deze optie, reëel of niet, maakt de commissie zich zorgen over het feit dat de ondertoezichtstelling van Vestia verlengd lijkt te worden: ,,We hadden de hoop dat in 2021 de situatie zou veranderen, wanneer deze constructie afliep. Bij verlenging onder dezelfde beperkingen is de kans groot dat we nog weer jaren in onze vochtige, tochtige woningen zitten. Sommige met schimmels, andere met ratten, en vrijwel allemaal met torenhoge energie-rekeningen. Naast de effecten op onze gezondheid. Een uitzichtloze situatie."

MINISTER Wethouder Jorg is het daarmee eens: ,,Het is bijzonder zuur dat de financiële problemen van Vestia worden afgewenteld op de huurders van hun vele sociale huurwoningen in heel Nederland. We zijn niet de enige gemeente die geen stap verder komt met Vestia. Ik voel me onmachtig. Waar ik maar kan kaart ik de problemen aan zoals bij de Bank Nederlandse Gemeenten en bij de VNG. Wat me nu rest is het aanvragen van een gesprek met de minister, en dat ben ik van plan."

HUURDERSAVOND De bewonerscommissie houdt op 13 januari een huurdersavond in De Binder: ,,We zouden het erg op prijs stellen als de wethouder hierbij zelf aanwezig is."

advertentie
advertentie