Afbeelding
Jens Neumann/Pixabay

Gemeentelijke woonlasten dit jaar fors gestegen: huishoudens Heuvelrug stuk duurder uit

29 februari 2024 om 12:29 Wonen

HEUVELRUG De aanslag gemeentelijke woonlasten stijgt dit jaar gemiddeld met 5,9 procent. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de stijging met 7 procent nog wat hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Inwoners van 94 gemeenten in Nederland zijn dit jaar meer dan 1000 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Een jaar eerder waren dat er nog 54. Eén van die gemeenten is Utrechtse Heuvelrug. Huiseigenaren zijn in 2024 gemiddeld 1.201,43 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 1.118,92 euro. Dat is een stijging van 7 procent.

Uitgesplitst naar soort heffing en ter vergelijking met vorig jaar ziet dat er als volgt uit: 
OZB: €505,29 (€481,65 in 2023)
Afvalheffing: €337,16 (€316,56 in 2023)
Rioolheffing: €358,98 (€320,71 in 2023)

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op bovenstaande kaart vind je voor iedere gemeente het bedrag dat een meerpersoonshuishouden in 2024 moet betalen aan woonlasten. In het pop-upvenster vind je dit bedrag uitgesplitst naar de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Daarnaast is de procentuele ontwikkeling ten opzichte van 2023 berekend. Een getal boven nul geeft aan dat de lasten dit jaar hoger zijn dan in 2022, een negatief cijfer laat zien dan huishoudens minder hoeven te betalen.

LANDELIJKE CIJFERS

In het Brabantse Oosterhout en Wijdemeren (Noord-Holland) zijn de woonlasten het hardst gestegen. Huiseigenaren zijn hier op jaarbasis 23 procent meer kwijt dan in 2023. In 84 gemeenten steeg de afvalstoffenheffing met meer dan tien procent. De stijging was het hoogst in de Noord-Brabantse gemeente Heusden (41 procent meer) en Boekel (37 procent). In de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren steeg de rioolheffing het meest. Huishoudens betalen hier 56 procent meer dan vorig jaar. Hierna volgen de gemeenten Culemborg (43 procent), Drimmelen (38 procent) en Uitgeest (29 procent meer). De totale woonlasten gingen slechts in 11 gemeenten omlaag. In het Limburgse Valkenburg aan de Geul betaalde huishoudens 12 procent minder, dat komt neer op bijna 120 euro.

De belangenvereniging stelt dat huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden dit jaar gemiddeld 951 euro kwijt zijn aan gemeentelijke woonlasten, een stijging van 53 euro ten opzichte van een jaar eerder. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffen- en rioolheffing. Die gaan respectievelijk met 5,9 procent, 6,1 procent en 5,3 procent omhoog.

Dit zijn de verschillende gemeentelijke woonlasten:
Woonlasten > Onder de gemeentelijke woonlasten verstaan we hier de ozb voor de eigenaar van een woning (met een voor de betreffende gemeente geldende gemiddelde WOZ-waarde), plus de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Alle gemeenten heffen ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Ozb > Onroerende zaakbelasting is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. De ozb is gebaseerd op de WOZ-waarde. Voor deze analyse is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de desbetreffende gemeente genomen. Huurders betalen geen ozb voor hun woning.
Rioolheffing > Rioolheffing is een belasting die geheven wordt door een gemeente voor het gebruik van de riolering.
Afvalstoffenheffing > De afvalstoffenheffing is de belasting die betaald moet worden voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval.

advertentie
advertentie