Afbeelding
Jens Neumann/Pixabay

Utrechtse Heuvelrug verwacht dit jaar iets meer aan ozb te innen

Wonen

HEUVELRUG Gemeenten verwachten dit jaar twee procent meer uit heffingen te ontvangen van huishoudens en bedrijven. Op de begrotingen wordt rekening gehouden met meer opbrengsten uit de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Deze drie heffingen zijn samen goed voor driekwart van de opbrengsten uit gemeentelijke heffingen, zo meldt het CBS donderdag.

Meer dan veertig procent van de gemeentelijke inkomsten uit heffingen komt voor rekening van de ozb. De begrote opbrengst van de ozb valt dit jaar gemiddeld ruim vier procent hoger uit, maar de exacte percentages verschillen per gemeente. In Utrechtse Heuvelrug gaat het om een verwachte stijging van 2,3 procent. 

Onze gemeente ontving vorig jaar 12,4 miljoen uit de ozb. Begroot is dat het dit jaar om 12,6 miljoen gaat. Bij alle buurgemeenten wordt ook een stijging verwacht, zoals in Wijk bij Duurstede (3,8 procent), Rhenen (4,3 procent), Veenendaal (2,8 procent) en Renswoude (9,6 procent). 

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart.)


Voor iedere gemeente is de stijging of daling van de opbrengst uit de onroerende zaakbelasting (ozb) berekend. De cijfers gaan over 2022 ten opzichte van 2021. De cijfers zijn afkomstig uit de gemeentebegrotingen.

LANDELIJK Meer dan negen op de tien gemeenten verwacht komend jaar een hogere opbrengst vanuit de ozb dan in 2021. Van de twintig grootste gemeenten verwacht vooral Utrecht (+16,3 procent) fors meer geld op te halen vanuit de ozb. Ook in Eindhoven (+7,2) en Tilburg (+6) stijgen de inkomsten vanuit de ozb relatief gezien hard. 

Binnen dezelfde groep grote gemeenten stijgen de verwachte inkomsten vanuit de ozb ook in Arnhem (0,7 procent), Apeldoorn (1,6) en Enschede (1,7), maar wel een stuk minder hard dan gemiddeld. Kijken we naar alle gemeenten, dan stijgen de verwachte inkomsten vanuit de ozb het hardst in Lisse, in Opmeer en in Papendrecht.

Eigenaars van een huis, een bedrijfspand of andere onroerende zaak moeten jaarlijks ozb betalen aan de gemeente. De hoogte van de ozb wordt vastgesteld met een tariefwaarde aan de hand van de WOZ-waarde van het pand. Deze WOZ-waarde beweegt mee met de huizenprijzen. Omdat de huizenprijzen al jaren aan het stijgen zijn, stijgt ook de gemiddelde WOZ-waarde mee en daarmee ook de hoogte van de ozb.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00