Afbeelding
Pixabay

Utrechtse Heuvelrug kreeg er zo’n 50 inwoners bij in 2021

Wonen

HEUVELRUG Nederland telde op 1 december bijna 17,6 miljoen inwoners. Dat zijn er zo’n 116 duizend meer dan aan het begin van 2021. In het overgrote deel van de gemeenten nam het aantal inwoners het afgelopen jaar toe. Ook in Utrechtse Heuvelrug was dit het geval, al is er slechts sprake van een geringe procentuele stijging. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS

De landelijke bevolkingsgroei lag vorig jaar in lijn met die in eerdere jaren voor corona. In 2020 groeide de bevolking een stuk minder hard omdat de immigratie afnam en er flink meer mensen overleden. 2021 telde ongeveer evenveel sterfgevallen, maar er werden ook meer baby’s geboren dan een jaar eerder. Daarnaast nam de immigratie weer toe en emigreerden er wat minder mensen. 

BIJNA 50.000 In ruim acht op de tien gemeenten groeide de bevolking tussen 1 januari en 1 december. Utrechtse Heuvelrug groeide het afgelopen jaar met 0,1 procent, wat neerkomt op een absolute stijging van 48 inwoners. De gemeente begon het jaar 2021 met 49.946 Heuvelruggers en tikte op 1 december net niet de 50.000 aan.

Onze gemeente was hiermee een van de kleinste stijgers in de regio. Buurgemeenten als Renswoude (1,8 procent), Woudenberg (1,5 procent), Bunnik (1,4 procent), Zeist (1,1 procent) en Veenendaal (1 procent) maakten een flink hogere bevolkingsgroei door. In 2020 kwamen er in Utrechtse Heuvelrug nog 382 inwoners bij. 

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart.)


Op de kaart vind je twee soorten cijfers. Allereerst is voor iedere gemeente bekeken met welk percentage het inwonertal is gegroeid of gekrompen ten opzichte van 1 januari 2021. Een getal boven nul geeft aan dat het aantal inwoners in de eerste elf maanden van vorig jaar is gestegen, een negatief cijfer geeft een daling weer. Ook vind je de absolute groei (in aantal personen) terug.

In een aantal veelal kleine gemeenten is de bevolkingsgroei aanzienlijk hoger dan gemiddeld. Vaak komt dat doordat er in die gemeenten een asielzoekerscentrum (azc) gevestigd is, zoals in Leersum. Vluchtelingen die aankomen in zo’n opvanglocatie, worden namelijk automatisch ingeschreven bij de gemeente waarin het azc staat. Zodra zij deze gemeente weer verlaten, omdat ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning hebben gekregen en elders gehuisvest worden, worden zij weer uitgeschreven.

In het Noord-Hollandse Beemster groeide de bevolking in deze periode met bijna zes procent het hardst. Ook Zoeterwoude, Heumen en Blaricum telden een relatief sterke bevolkingsgroei. Volgens het CBS gaat het hier om kleine gemeenten met relatief grote nieuwbouwprojecten. Ook in de twintig grootste gemeenten was overal sprake van bevolkingsgroei, hoewel het soms maar om kleine percentages gaat. Almere noteerde binnen deze groep gemeenten de grootste groei: 1,4 procent, gevolgd door Amsterdam, Eindhoven en Tilburg. In een klein deel van de gemeenten was dus sprake van bevolkingskrimp. In de Brabantse gemeente Cranendonck werd relatief de grootste daling genoteerd: -1,7 procent. Ook in IJsselstein en Valkenburg noteerde het statistiekbureau een daling van één procent of meer.


advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00